Krangel om telehivproblem i Østfold

Det er full krangel mellom Statens vegvesen og AF-Gruppen etter at det ble avdekket telehovproblemer på den helt nye E18 mellom Krosby og Knapstad i Østfold.

Statens vegvesen mistenker at gigantsteiner i det som kalles forsterkningslaget er årsak til telehiv. Nå krangler de med entreprenøren som bygget veien, skriver Aftenposten.

Lenge var det en gåte: Hvordan kunne flunkende nye motorveier bli ødelagt av telehiv bare noen måneder etter at de var åpnet? Nå kan en forklaring ha blitt gravet frem mellom Krosby og Knapstad på den nye E18 i Østfold. For rett under asfalten på et sted som var ødelagt av telehiv, lå altså denne kjempesteinen, 4 meter lang.

Den ligger i det veiingeniørene kaller veiens forsterkningslag. Ifølge Veivesenet skal dette laget bestå av løs masse hvor steinene har ganske lik størrelse. Årsaken til det er at store steiner kan føre til telehiv og setninger.

- Etter Statens vegvesens syn er det klart at det på en ny firefelts motorvei ikke skal ligge steinblokker av denne størrelsen rett under asfalten. Storstein som dette i linjen vil bidra til telehiv og ujevne setninger på sikt, skriver Statens vegvesen i et brev til AF Gruppen. Det er entreprenørfirmaet som bygget veien på oppdrag fra Veivesenet.

De to partene er nå sterkt uenige om det meste, ikke minst om veibyggingen tilfredsstiller kravene som Veivesenet har satt i kontrakten. Men i et svarbrev erkjenner AF Gruppen at 4 meter lange steiner ikke hører hjemme rett under asfalten.

- AF er enig med Statens vegvesen i at det ikke er optimalt med så store steiner i veiens oppbygning, men dette er det dessverre en viss sannsynlighet for, ved en utførelse som beskrevet i kontrakten for E18 Krosby-Knapstad, skriver entreprenøren.

Les mer på Aftenposten.no:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Telehiv-Her-ser-du-hvorfor-6805136.html