Sydenboligen er en mulig skattefelle

Mens ligningsverdien på fritidsboliger i utlandet har økt med nesten 50 prosent siden 2007 har prisene i enkelte områder i Spania blitt halvert. Det kan føre til at flere tusen nordmenn med fritidsbolig i utlandet har grunn til å klage på ligningsverdien.

Mange nordmenn har benyttet finanskrisen og de fallende boligprisene i Middelhavslandene til å kjøpe seg en fritidsbolig i solen. Ifølge tall fra skatteoppgjøret i 2010 eier norske skattebetalere nå nærmere 13.000 fritidsboliger i Spania, og tallet er stigende.

Imidlertid bør disse være ekstra oppmerksomme på hvilken formue de står oppført med i selvangivelsen. Ligningsverdien på fritidsboliger i utlandet har nemlig skutt kraftig til værs de siste årene, mens boligprisene har stupt. Det kan medføre at norske skattebetalere må betale for mye i formuesskatt.

Maks 30 prosent

- Ligningsverdien på fritidsboliger er normalt mellom 20 og 25 prosent av markedsverdien, men skal maksimalt være på 30 prosent. Dersom ligningsverdien er høyere enn dette kan du kreve å få redusert ligningsverdien – og dermed formuen din, sier Joachim K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

Både i ligningen for 2006, 2007, 2008 og 2009 økte ligningsverdien på boliger med 10 prosent. Til sammen utgjør dette 46,4 prosent. I tillegg kommer ligningsåret 2005, da ligningsverdiene økte med 25 prosent.

Samtidig har boligprisene enkelte steder i for eksempel Spania blitt halvert siden toppen ble nådd rundt 2007.

Sjekk selv

- Dersom boligprisene har falt mye der du har fritidsbolig bør du sjekke om ligningsverdien er høyere enn 30 prosent av den reelle verdien. Ligningsverdien finner du i selvangivelsen, og forskjellig prisstatistikk finner du på internett, sier Johannessen.

Er ligningsverdien for høy kan du i selvangivelsen be om at den settes ned, og skrive en kort forklaring hvor du viser hvordan du har kommet frem til dagens verdi. Det kreves normalt en verdivurdering eller takst på dette.

 

http://www.skatt.no/