Tre års usikkerhet for beboere i rastruet bygård

Snart tre år etter at de ble evakuert fordi bygården i Bergen hadde store setningsskader, går beboerne løs på en ny rettsrunde mot Bergen kommune.

Fakta om rastruet bygg i Bergen

* 3. juli 2009 fikk beboere i 15 leiligheter i Ladegårdsgaten 68 – 72 i Sandviken i Bergen beskjed om å evakuere fordi bygården var rastruet.

* Bygget hadde fått store setningsskader, noe beboerne i Ladegården Boligselskap mener skyldes en vann- og kloakktunnel som kommunen bygget i 1997/98.

* Verken forsikringsselskap eller Bergen kommune ville ta noe ansvar og erstatte skadene.

* Beboerne gikk til sak mot kommunen, og vant i tingretten. De ble tilkjent 68 millioner kroner.

* Kommunen anket, og mandag 16. april kommer ankesaken opp i Gulating lagmannsrett. Det er avsatt en måned til saken.

* Bare sakskostnader for partene kommer opp i over 10 millioner kroner. Kommunen har kommet beboerne litt i møte ved å dekke ekstra husleie for de evakuerte.

* Seks beboere som hadde eierskifteforsikring, har fått hevet kjøpet. Men de måtte føre en egen sak helt til Høyesterett før de vant over forsikringsselskapene.

3. juli 2009 fikk beboerne i 15 leiligheter i Ladegårdsgaten 68 – 72 beskjed om at de umiddelbart måtte flytte ut av leilighetene. Det var oppdaget setningsskader som hadde ført til store sprekker i muren. Det var fare for at bygget kunne rase sammen.

Bor i faresonen
Beboerne fikk ingen hjelp til å finne nye boliger, og de som flyttet ut måtte brått begynne å betale to husleier. De fleste hadde stor gjeld på leiligheten. De fikk store ekstrautgifter ved siden av frykten for å bli gjeldsslaver hvis gården må rives.

Snart tre år senere står gården der fortsatt, men faren for at den skal rase sammen er fortsatt til stede. Noen av beboerne bor fortsatt i leiligheter som er erklært farlige å bo i. Når saken mellom beboerne og kommunen starter mandag, er det 12 av leilighetene som er fraflyttet.

Kostbare rettssaker
Gårdens forsikringsselskap avviste å dekke kostnadene fordi forsikringen ikke dekket setningsskader. Beboerne mener at skaden skyldes en vann- og kloakktunnel som kommunen bygget under gården i slutten av 1990-årene. Kommunen benekter dette, og dermed måtte beboerne gå til sak.

De vant, og ble tilkjent 68 millioner kroner i tingretten for halvannet år siden. Kommunen anket, men valgte å komme beboerne litt i møte ved å dekke ekstra boligutgifter for dem. Siden er det ført forhandlinger om en minnelig løsning, uten resultat. Når den en måned lange lagmannsrettssaken er slutt, vil bare saksomkostningene for partene ha kommet opp i over 10 millioner kroner.

– Livet satt på vent
– Hele livet er satt på vent mens dette pågår. Det er ikke mulig å flytte og få seg noe nytt eller legge andre planer. Noen av dem som bodde i gården har opplevd samlivsbrudd eller blitt syke. De har det ekstra vanskelig, sier May Mellesdal.

Hun er en av dem som måtte flytte ut av leiligheten 3. juli 2009 og har senere bodd på hybel. Hun flyttet inn i Ladegårdsgaten i 2003, og har i likhet med de andre beboerne gjeld på leiligheten.

– Jeg grøsser ved tanken på at vi skal tape i retten. Jeg prøver ikke tenke på det. Hvis vi taper, så startere vi ikke på null, men med et kraftig minus, sier Mellesdal.

Hun er skuffet over at kommunen ikke kom beboerne i møte og ville snakke med dem på et tidligere tidspunkt.

– Jeg kan skjønne at kommunen ikke vil betale ut hva som helst, men at den drar oss gjennom en slik rettsprosess har jeg ikke forståelse for, sier hun.

Hevet
Advokat Eivind Pundsnes representerer boligselskapet Ladegårdsgaten og eierne av leilighetene. Han forteller at seks beboere har fått hevet kjøpet siden forrige rettsrunde mot kommunen.

De seks hadde eierskifteforsikring, men de måtte gjennom en egen rettsrunde før Høyesterett ga dem medhold i at forsikringen ikke var foreldet. De seks har flyttet ut og skaffet seg nye boliger. Nå er eierskifteforsikringsselskapene parter i ankesaken mot kommunen.

Beboerne krever nå at kommunens anke forkastes av lagmannsretten, og i tillegg til de 68 millionene de ble tilkjent i tingretten en ytterligere erstatning på 50 millioner kroner. Med renter kommer kravet opp i over 120 millioner kroner.