Hæhre frifunnet i Økokrim-sak

Hæhre Entreprenør, ved styrets formann, og en tidligere Mesta-ansatt (nå ansatt i Hæhre) sto i Oslo tingrett tiltalt for industrispionasje etter at Økokrim tok ut tiltale. Hæhre Entreprenør og den tidligere Mesta-ansatte er nå frifunnet.

Økokrim ble også pålagt å betale Hæhre Entreprenør saksomkostninger på 724.475 kroner.

- Knusende dom
- Dette er en knusende dom både for Økokrim og for Mesta som sto bak den opprinnelige anmeldelsen i saken, sier Cato Schiøtz som representerte Hæhre Entreprenør AS i saken.

- Dette er en dom som vil bli lagt merke til også utenfor byggenæringen, fortsetter Schiøtz som mener at dommen også vil få stor betydning for den rettsaken som nå Hæhre og Mesta har gående i Tingretten i Asker og Bærum.

- Etter mitt syn er det lagt betydelig prestisje i denne saken, ikke minst fra ledelsens side i Mesta, sier Schiøtz.

Han stiller seg også kritisk til det håndtverket Økokrim har gjort i denne saken.

- For Hæhre betyr denne dommen uendelig mye. Det er grunn til å studere dommen i detalj – og det er også grunn til å merke seg den betydelige summen i saksomkostninger Hæhre har fått, sier Schiøtz.

Kalkyleverktøy
Økokrim ønsket med saken å bevise at en tidligere Mesta-ansatt har tatt med seg malverk, kalkyler og erfaringsdata fra Mestas tunnelprosjekter over i en stilling i Hæhre Entreprenør.

Disse dataene mener Økokrim at Hæhre har benyttet i sitt anbudsarbeid og på prosjekter de har vunnet.

I dommen heter det blant annet:
"
Retten mener at Økokrims påstand om at dokumentene har gitt Hæhre en konkurransevridende springbretteffekt innenfor tunnelvirksomhet, vitner om liten forståelse av hva som foregår i en kalkulasjonsprosess. Å bli en konkurransedyktig aktør innenfor denne bransjen, krever langt mer enn tilgang på den type dokumenter det her er tale om.
...
Etter rettens oppfatning er det ikke ført bevis for at Mestas kalkulasjonsverktøy, erfaringstall og liknende var av spesiell interesse for Hæhre forut for, under eller etter ansettelsesprosessen. Hæhre hadde allerede et eget kalkulasjonssystem.
...
Det inntrykk retten sitter igjen med etter bevisførselen, er at ledelsen i Hæhre var interessert i å rekruttere dyktige folk fra Mestas tunnelavdeling. Det var altså menneskene – ikke diverse Mestasystemer - man ønsket å få tak i. Hæhre ga i sin partsforklaring uttrykk for at man i Hæhre overhode ikke var interessert i Mestas erfaringstall. Retten ser ingen grunn til å trekke hverken styreformannens eller den tidligere Mesta-ansattes forklaring i tvil.

Den tidligere Mesta-ansatte og Hæhre Entreprenør AS blir med dette å frifinne."

Rettsaken kommer på bakgrunn av at Hæhre Entreprenør AS fikk et forelegg på 4 millioner kroner, mens den ansatte fikk en bot på 50 000 kroner som ingen av dem vedtok. Da valgte Økokrim å ta saken videre til Oslo tingrett.