Rask ombygging av terror-rettssal

Statsbygg har bygget om andre etasje i Oslo tinghus i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik. Prosjektet har vært gjennomført på rekordtid.

Statsbygg fikk oppdraget fra Domstoladministrasjonen i midten av november. Oppstart av rettsaken var da allerede satt til 16.04.12. I utgangspunktet var oppdraget en utvidelse av rettssal 250 til en kapasitet på rundt 200 publikumsplasser pluss sakens aktører.

Dette medførte større ombygginger av andre etasje. Etter hvert som oppdragsgiveren fikk oversikt over omfanget av media og publikum, steg personbelastningen på etasjen fra 400 til 850. Nye rømningsveier måtte etableres. De andre rettssalene i etasjen måtte strippes og klargjøres for pårørende, publikum og presse. Toalettkapasiteten måtte økes. En omfattende tilrettelegging for media med blant annet redigeringsrom og kabeltrekking ble nødvendig. Det er trukket over 25 000 meter kabel og over 70 rom på tinghuset er berørt av ombyggingen.

- Utfordringene sto i kø, men ble taklet utrolig profesjonelt av utførende og leverandører, som alle satte sin ære i å få levert tidsnok, sier Statsbyggs prosjektleder Bjørnar Asp.

- Omfanget gjorde at byggemelding var påkrevet. I Plan- og bygningsetaten var det bare velvilje å møte - saksbehandlingstid ble tre uker inklusiv juleferie!

- Statsbygg klarte å levere salen 14 dager før avtalt tid. Vi har derfor hatt brukbar tid til testing og utprøving av nye og gamle installasjoner, for å få avdekket mulige feil før trykket setter inn, sier Bjørnar Asp.

Ombyggingen har vært utført i nært samarbeid med Oslo tinghus, representert ved Nina Gulbrandsen. Prosjektet hadde en ramme på om lag 18 millioner kroner. Tilleggsarbeider har medført at totalsummen for oppdraget blir om lag 24 millioner.

Statsbygg forvalter totalt 12 tinghus i landet inkludert Oslo tinghus.

Disse har bidratt i ombyggingen av Oslo tinghus:

Innleid prosjekt- og byggeleder: Frode Halle, T-2 Prosjekt AS

Totalentreprenør: J. I. Bygg AS, med følgende rådgivere og underentreprenører:

ARK: Terje Grønmo Arkitekter AS
RIB: Norconsult
RIE: Rasmussen & Strand AS
RIV: ÅF Norge AS
Elektro: Lefdal Installasjon AS
Rør: Kristiansen Rørservice AS
Ventilasjon: Aas og Haukanes AS
Automasjon: TR Automasjon AS