Det bygges i tre på Høgskolen i Sør-Trøndelag

Energi, miljø og økonomi har vært stikkord for studenter ved HiST som har utviklet løsninger for modulbygg i tre. Nå skal prosjektet, som kalles ”Puzzle-box”, bygges i fullskala på skolens område.

16. april begynner selve byggearbeidet med å sette opp 4 ”Puzzle”-moduler som til sammen danner en større hytte. Prosjektet involverer studenter på forskjellige trinn. Det er første årstrinn som skal i sving med hammeren, mens 3. års bachelorstudenter på fagretningen Husbyggingsteknikk står for selve konstruksjonen.

Mens HiST venter på å få løst problemer med plassmangel på høyskolen, har dette prosjektet et litt annet fokus. ”Puzzle-box”-hytta vil nok ikke kunne brukes som ekstra undervisningslokaler, men kan løse andre typer problemer:

- Poenget med denne øvelsen er også å se på hvor kostnadseffektiv og enkel man kan lage konstruksjonen, mens fortsatt man beholder gode resultater for energibruk og miljø, sier faglærer ved HiST, Bozena Hrynyszyn.

– Med lav kostnad og byggetid kunne man for eksempel se for seg å bruke denne type løsning i katastrofeområder.

Gjennom selve byggetiden vil studentene også få større erfaring i praktisk bruk av tre og oppføring av konstruksjoner med lavenergiløsninger.

Prosjektet er et samarbeid mellom Tresenteret i Trondheim og HiST, og støttes av Innovasjon Norge og Kjeldstad Sagbruk.