Nå legges kobberet på slottstaket

Statsbygg rehabiliterer taket på Det kongelig slott i Oslo, og nå har arbeidet med å legge kobber på det 2200 meter store slottstaket startet.

Taket på Slottet har ikke vært tett, og fuktighet har gitt råteskader i bordtaket og bærende konstruksjoner. Skadene er imidlertid ikke så omfattende som man først trodde.

Mindre råte
– Omfanget av råteskadene er mindre enn fryktet. Ikke veldig mye mindre, men av en skala vi ble positivt overrasket over, sier avdelingsdirektør Oddvar de Brucq i Statsbygg.
De gamle kobberplatene er fjernet og råteskadene utbedret. Taket er etterisolert og hevet for å få bedre utlufting. I tillegg er de tekniske anleggene rehabilitert og forbedret.

Blank kobber
– Vi har reparert rupanelen og lagt papp oppå. Deretter har vi lagt to lag med isolasjon i kryss for å unngå kuldebroer. Så følger vindsperre, luftsjikt, ny rupanel og folie, før toppdekket med kobber, forteller de Brucq.

– Arbeidet med å legge nytt kobberbelegg har vi akkurat startet med, så nå går vi inn i den siste fasen. Kobberet er blankt og fint, og nærmest skinnende når det er nytt, forklarer han.

Utbedringen av taket forventes å gi betydelig energiinnsparing.

Nytt rekkverk
– Etter at kobberet er lagt, vil vi montere et nytt støpejernsrekkverk rundt taket. Det gamle var ødelagt, så vi vil støpe opp et nytt som vil ha samme utseende, avslutter de Brucq.

Arbeidene startet opp i mai 2011 og er planlagt å vare fram til utgangen av 2012. Kostnadsrammen for prosjektet er 116,7 millioner kroner.