585 personer skadd i påskefjellet i år

Til sammen 585 personer ble behandlet for skader av Røde Kors og Norsk Folkehjelp i løpet av årets påske, som har vært preget av stor utfart.

Røde Kors behandlet 581 av de skadde påsketuristene.

– Av dette er 260 brudd- eller forstuingsskader. 150 av de skadde var barn, sier leder for Røde Kors Landsråd Hjelpekorps, Ole Gladsø.

Røde Kors rykket ut på til sammen 178 oppdrag. 24 av disse var leteaksjoner.

Norsk Folkehjelp tok seg av fire skadde personer som hadde fått brudd- eller forstuingsskader.

– For andre året på rad ble det en rolig påske for Norsk Folkehjelp, opplyser leder for opplysningssentralen, Vegard Lindbæk.

Flere enn i fjor

Utfarten har denne påsken vært stor, noe også skadestatistikken viser. Røde Kors behandlet 281 flere personer i år enn under fjorårets påske og rykket ut på tre flere leteaksjoner enn i fjor. Røde Kors ble også utkalt i forbindelse med to snøskred. Ingen personer ble rammet av skredene.

Hjelpeorganisasjonen har hatt 619 frivillige ute landet rundt. Til sammen har Røde Kors loggført 2.100 timer med oppdrag.

– Dette er alt fra større leteaksjoner hvor man søker etter savnede personer til mindre henteoppdrag hvor man frakter skadde ved hjelp av snøskuter. Det er i utgangspunktet dramatisk nok å brenne en fot. Da er det viktig å kunne stole på at hjelpen ikke er langt unna, sier Gladsø.

Savnet

Det største oppdraget for Røde Kors har vært letingen etter en savnet 53 år gammel mann fra Bodø i Beiarn i Nordland. Han var mandag fortsatt savnet.

Norsk Folkehjelp konkluderer med at alle aksjonene deres mannskaper har deltatt i, har gått bra.

– En oppsummering av årets påske viser at Norsk Folkehjelp har blitt kalt ut på 16 oppdrag av politiet eller AMK. Det er en svak økning fra fjorårets 13 oppdrag, men langt under det som er vanlig for påsken, sier Vegard Lindbæk.

– God planlegging

Norsk Folkehjelps statistikk fordeler seg slik: Et snøskred der ingen ble tatt, tre ambulanseoppdrag der folk ble syke på hytter, ni personer som gikk gjennom is og fire personskader.

– Vår erfaring fra påsken er at folk er flinke til å planlegge turene sine og tar kloke valg i vinterfjellet, sier Lindbæk.

Han legger til at mange tok kontakt med Norsk Folkehjelps patruljer i fjellet og at mannskapene delte ut store mengder gnagsårplaster og isposer.

– Vi har drevet mye enkel førstehjelp i løpet av påsken, sier Lindbæk.