Spania kan være på vei mot finanskrise i 2013

Analytikere advarer mot at Spania er på vei mot en finanskrise som vil tvinge landet til å be om kriselån i 2013.

Spanias utenlandsgjeld vokser. Samtidig står spanske banker på vaklende grunn på grunn av eiendomsboblen og omfattende mislighold av lån. Når også arbeidsledigheten er høy og veksten negativ, har det fått eksperter til å slå alarm.

I forrige uke tvang investorer landet til å betale høyere rente på spansk statsgjeld i forbindelse med salg av nye statsobligasjoner.

Økonomen Raj Badiani i IHS Global Insight mener at Spania ikke er i noen umiddelbar fare. Det har blant annet massive lån fra Den europeiske sentralbanken (ECB) sørget for. Lånene har en svært lav rente og har gått til å styrke likviditeten til europeiske banker, blant annet i Spania.

Men litt lenger fram øker farene for at spansk økonomi vil gå helt i stå, ifølge økonomieksperten.

– Risikoen er ventet å bli større i 2013 med et Spania som herjes av en ødeleggende kombinasjon av langvarig økonomisk nedgang, utfordrende finansielle krav, et arbeidsmarked som er nær ved å gå til grunne og en banksektor som sliter med å kontrollere stadig mer utsatte verdier innen eiendomsmarkedet, advarer Badiani i et intervju med AFP. Nyhetsbyrået viser til en rekke ekspertkilder som uttrykker den samme bekymringen.

Umulige kutt?

Spanias statsbudsjett for i år innebærer innsparinger på 27 milliarder euro, som skal dekkes inn med velferdskutt og skatteøkninger. Kuttene skal sørge for at budsjettunderskuddet i år blir på 5,3 prosent, langt mindre enn fjorårets 8,5 prosent. I 2013 skal underskuddet etter planen være nede på 3 prosent.

Men samtidig støter landet på samme problem som blant annet Hellas: Uten økonomisk vekst og med stadig høyere arbeidsløshet svikter statens inntekter. Dermed blir det stadig vanskeligere å nå budsjettmålene. I tillegg fortsetter utenlandsgjelden å stige.

I år er den ventet å komme opp i hele 79,8 prosent av bruttonasjonalprodukt. I fjor lå den på 68,5 prosent.

Skeptiske investorer

Edward Hugh, en økonomiekspert med base i Barcelona, hevder at investorer er overbevist om at Spania vil måtte restrukturere utenlandsgjelden sin en eller annen gang i løpet av de ti neste årene. Men krisen kan dukke opp tidligere, fremholder han.

– Alt dette kan komme neste år. Jeg tror ikke det er noen reell sjanse for at de greier 3 prosents underskudd neste år, sier Hugh, som heller ikke tror at Spania vil greie å snu nedgang til vekst eller skape flere arbeidsplasser i 2013.

– Jeg tror ikke vi vil se noe særlig vekst i Spania i løpet av de neste fem årene. Vi kommer til å få to år med resesjon akkurat nå, deretter vil vi i beste fall få to år med beskjeden vekst, og så vil vi kunne få en ny resesjon, spår Edward Hughs.