Vindmøller nærmer seg Danmarks kyster

Danske sommerhuseiere må forberede seg på utsikt mot enorme vindmøller utenfor vinduene etter at et flertall i Folketinget vedtok å øke antall vindmøller langs kysten.

I henhold til forliket i Christiansborg vil vindmøller som er opp til 240 meter høye, skyte i været få kilometer fra kysten, skriver Jyllands-Posten.

Avisa har gjennomgått de 24 prosjekter som er på vei, og oversikten viser at en rekke av landets viktigste sommerhusområder får vindmøller i synsfeltet. Det gjelder blant annet Mols, Jammerbugten, Sønderborg og det sørfynske øyhav.

– Vi vil ikke ha spolert den fantastiske utsikt og natur vi har langs våre kyster. Vi får aldri tilbake den naturen som vindmøllene ødelegger, sier nestleder i Fritidshusejernes Landsforening, Gert Leif Gyldvig.

Bak forliket ligger at politikerne har bestemt at halvparten av Danmarks strømforbruk skal komme fra vind i 2020, og nye kystnære møller skal generere 500 megawatt.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard er forberedt på protester, men mener man har kommet fram til et fornuftig kompromiss.

– Jeg tror vi alle er klar over dilemmaet at vi på den ene siden vil ha ren energi fra vindmøller, og på den andre siden ikke har lyst til å fylle vår kystlinje med møller, sier han til Jyllands-Posten. (©NTB)