Dette er våre verste oppussingsmareritt

Nordmenn elsker å pusse opp, men frykter også ting som kan gå galt i prosessen. Gjetter du hva det verste vi kan tenke oss er?

Her er marerittlista

Hva er ditt verste oppussingsmareritt?
Stygt utført resultat: 25 %
Tar mye mer tid enn antatt: 19 %
Sprenger budsjettet: 13 %
Håndverkere stikker av: 8 %
Samlivsbrudd: 7 %
Jeg har gjort lovbrudd jeg ikke visste om: 6 %
Sykdom som følge av kjemikalier e.l.: 5 %
Erstatningskrav fra naboer: 2 %
Annet: 2 %
Vet ikke: 15 %

Kilde: FINN oppdrag

Om undersøkelsen
Gjort av Norstat på vegne av FINN oppdrag i februar 2012. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Rullerende svaralternativer. Spørsmål om planer og holdninger rundt oppgradering av bolig

Det er ikke håndverkere som stikker av, eller naboer som mener du har tatt deg ulovlige friheter.

Det er heller ikke sjokkregninger, eller at forholdet går dukken som et resultat av oppussingen.

En undersøkelse fra anbudstjenesten FINN oppdrag viser at det vi frykter aller mest er et stygt resultat. Slurv, med andre ord.

– Stort sett går det greit å pusse opp, men hvis man krisemaksimerer, er det jo mye som kan gå galt. Det å rette opp et dårlig arbeid er frustrerende, tidkrevende og kan være kostbart, sier Ole Ullereng, direktør i FINN oppdrag.

– Gjør det du kan for å få det pent på første forsøk. Noe er det greit å gjøre selv, men ved større prosjekter bør du bruke kvalifiserte håndverkere. Det lønner seg også den dagen du skal selge, for kjøper vil gjerne se papirer på at arbeidet er utført på riktig måte. Videre er det smart å sjekke omtaler, slik man ofte gjør før hotellbestillinger, råder han.

– Ikke heng deg opp i at det skal koste minst mulig. For et bra og varig resultat, er kvalitet viktigst. Det lønner seg å sjekke ulike håndverkere, men ikke å fokusere utelukkende på pris, sier Ullereng.

”Tidssluk” nest verst
1 av 4, eller 25 %, av de spurte mener at et stygt utført arbeid er deres verste oppussingsmareritt. Nest mest frykter vi prosjekter som tar mye mer tid enn antatt, noe som er tilfelle for 19 % av respondentene, mens det å sprenge budsjettet er det ultimate marerittet for 13 % av de spurte.

Erstatningskrav fra naboer og sykdom som følge av kjemikalier er vi minst bekymret for, med henholdsvis 2 % og 5 % av svarene.

1 av 10 menn frykter samlivsbrudd
Når det gjelder samlivsbrudd, er de yngste mest redd for dette. 15 % av personer under 30 år sier dette er det verste utfallet de kan tenke seg, mot bare 1 % av de eldste respondentene – personer over 50 år. Gutta frykter dette mest. Rundt 1 av 10 menn frykter at hamring og boring skal ta knekken på forholdet.