Isola med ny radonsikring

Isola lanserer nå en ny produktgruppe som skal tilfredsstille de skjerpede krav til radonssikring, skriver selskapet i en melding til Byggeindustrien.

I de nye byggeforskriftene i Plan- og Bygningsloven 2010 (TEK10) ble det stilt skjerpende krav med hensyn til radonsikring av bygninger. Bygninger skal prosjekteres og utføres med radonforebyggende tiltak slik at innstrømming av radon fra grunn begrenses. Radonkonsentrasjon i inneluft skal ikke overstige 200 Bq/m3 og følgende skal minst være oppfylt:

a) Bygning beregnet for varig opphold skal ha radonsperre mot grunnen.

b) Bygning beregnet for varig opphold skal tilrettelegges for egnet tiltak i byggegrunn som kan aktiveres når radonkonsentrasjon i inneluft overstiger 100 Bq/m3."

Disse kravene (ref. Plan og Bygningsloven §13-5) gjelder selv om man bygger i områder med dokumentert lite risiko for radon.

- Det finnes en rekke varianter av radonsperrer på det norske markedet i dag med eller uten Teknisk Godkjenning fra SINTEF. Generaliserer man litt så finnes i hovedsak to typer radonsperrer; sperrer som sveises i skjøter med varmluft eller brenner og sperrer som skjøtes ved hjelp av klebeprodukter. Sistnevnte er den mest brukte på grunn av enkelhet, ifølge Tommy Gabe, produktsjef for Radonsikring hos Isola as.

- Radonsperrer som legges ved hjelp av klebesystemer kan være tidkrevende å montere og en utfordring ikke minst med hensyn til det norske klimaet. Skjøten er gjerne bygget opp av fugemasse og ett eller to klebebånd som er sensitive i forhold til temperatur og værforhold, fortsetter Gabe.

Ett-trinns forsegling av skjøt
Isola lanserer nå det som skal være Norges første ett-trinns forsegling av skjøter.

Isola Radon Skjøtebånd erstatter tidligere skjøtesystem som bestod av tre produkter. Skjøtebåndet er et forsterket klebebånd av Butyl med meget god heft, lave emisjoner og suverene aldringsegenskaper.

Monteringstiden skal halveres med ett produkt til skjøt og skal gi en økonomisk gevinst.

- Produktet er enkelt i bruk og gir solid og radonsikker skjøt umiddelbart. Nytt skjøtebånd gir sikre skjøter på under halve tiden, heter det i meldingen fra Isola.

Systemet kan brukes ned til ÷10 °C. Dim.: 60 mm x 25 m.

Enkel forsegling av rør og kabler
En annen utfordring med radonsikring er å forsegle rundt rekker og bunter med vann- /elektriker rør. Her er det ikke alltid så enkelt å benytte mansjetter eller klebeprodukter til å forsegle ettersom rørene gjerne står tett. Isola lanserer nå flytende tettemasse som er ferdig til bruk rett ut av kannen. Ingen tilsetning eller røring nødvendig. Massen flyter lett rundt rør og gir etter herding en fleksibel forsegling.

Massen hefter mot stål, aluminium, sement, tre, plast mm, og kan benyttes i alle typer vær og ned til ÷10 C. I tillegg tåler den under lagring og herding temperaturer ned mot ÷40 grader uten å ta skade.

Alle Isolas tilbehørsprodukter inngår i Teknisk Godkjenning fra SINTEF nr. 2387, heter det i  meldingen.