Å nave er å tape

Vi reagerer meget sterkt på alle reportasjene vi har sett den siste tiden om at ”oppegående” ungdommer skryter over at det er greit å ”nave” – det vil si å få penger fra NAV i kortere eller lengre tid uten å gjøre noe. Dette er gjerne folk som avbryter skolegang og som søker etter både å finne seg selv og lykken i livet. For vår del mener vi at det er uhørt at man skal undergrave ordningen med NAV på denne måten.

NAV skal være et sikkerhetsnett for alle. NAV skal også tilrettelegge for at folk skal komme seg gjennom vanskelige perioder. Det kan være seg at arbeidsplassen forsvinner eller at sykdom har ført til at man må omskolere seg. Det er mange brutale omstillinger man må gjennom. Men NAV skal ikke brukes av folk som ikke ”gidder” å jobbe.

Vi vet ikke om det er ”snillisme” og naivitet som har gjort at man kan få ordninger som gjør det mulig å ”nave”. Det hevdes at dagens regelverk ikke kan stoppe misbruk. Men gjør noe med regelverket da, sier vi.

For alle dem som har jobbet et helt liv høres det helt urimelig ut at det finnes ordninger som gjør det mulig å ”nave”. Dette er etter vårt syn ordninger som fører til nye tapere i samfunnet.

Vi er opptatt av at man gjør noe med hele skoleverket. Vi mener at det er noe fundamentalt galt med dagens skole når så mange faller ut. Politikere med Gudmund Hernes i spissen har laget en teoretisk skole som gjør at mange mistrives. Alle forsøkene og omleggingen av skolen har skapt tapere. Politikerne har bl a klart å ødelegge den gamle yrkesskole-utdanningen. Prisen vi i dag må betale er høy.

Men det er mange som må ta ansvar. Det gjelder også i høyeste grad foreldrene. Mange foreldre legger alt for store byrder på sine barn. Mange foreldre skal realisere sine egne drømmer om å bli lege eller ingeniør på sine barn. Dette presset er det ikke alle som makter.

Vi tror på at det finnes løsninger på det uføret vi er kommet inn i. Mange steder har man startet meget interessante forsøk hvor det er samspill mellom NAV, skole og arbeidsliv. Der kan man fange opp mange av de ungdommene som føler seg mistilpasset. Ved å følge et tilrettelagt tilbud kan mange unge mennesker også etter hvert føle ”gleden” av å jobbe.

Det å kun betale seg ut av problemet med å gi ungdommer penger skaper i alle fall ingen fremtid.