Den stille uke og inneklima

I påsken drar mange av oss til fjells eller til kysten på hytter og i campingvogner. Har hytta eller vogna stått ubrukt lenge? Litt rar lukt? Den kan være noe galt med inneklimaet.

Vanligvis når vi tenker på inneklima, gjelder det boligen eller arbeidsplassen vår. Men, det er vel like viktig at vi har et godt inneklima der vi oppholder oss i fritiden?

Fritidsboliger kan være ekstra utsatt for fukt og mugg. Det skyldes mange forhold, men ofte har det sammenheng med utrilstrekkelig ventilering, dårlig isolerte vegger og produksjon av mye fuktighet innvendig. For eksempel i forbindelse med tørking av klær, mange menesker på små områder, matlaging, dusjing etc. Det er en kjennsgjerning at disse forholdene kan føre til kondensering på kalde overflater, og som i sin tur kan føre til muggvekst. Og det er ikke spesielt hyggelig.

Fukt i bygninger, campingvogner, båter etc. kan være permanent, periodisk eller et engangstilfelle. Undersøker man derfor tilstanden med en fuktmåler, vil resultatet avhenge av når målingene blir tatt. Hvis det i forbindelse med en periodisk fukttilstand har begynt å vokse muggsopp, kan det altså ikke oppdages med en fuktmåler. Måler man derimot etter muggsopp, vil det kunne si noe om tidligere fukt forhold.

Hvordan kan man så måle om det er muggsopp i hytta, i båten eller campingvogna?

På markedet finns det mange måter og metoder. Felles for nesten alle er at prøvene må dyrkes og/eller vurderes av en mikrobiolog. Svarene en får er ikke standardiserte slik at det kan være vanskelig å forstå disse.

Mycometer-testennull er en målemetode for muggsopp og bakterier. Metoden er hurtig, og svarene er inndelt i tre ekle kategorier:

* Nivået av muggsopp er ikke over normalt bakgrunnsnivå.

* Nivået av muggsopp er over normalt bakgrunnsnivå, som skyldes opphopning av naturlig forekommende soppsporer (mye støv)

* Nivået er høyt over normalt bakgrunsnivå på grunn av vekst av muggsopp

Kan jeg gjøre noe selv, eller må jeg tilkalle en konsulent hvis jeg har mistanke om at noe er galt?

- Begge deler er mulig. Med Mycometer-Surfacenull kan du enkelt ta overflateprøver selv for å avklare om mistenkelige flekker er muggvekst, om det vokser muggsopp på soverommet (ofte tilfelle på kalde yttervegger) eller på andre overflater. Prøvene sendes inn for analyse, og svarene foreligger etter 1 dag, heter det i en pressemelding fra Mycometer AS.

Mycometer-Airnull er en standardisert målemetode for muggsopp i luft. Den må utføres av en sertifisert konsulent.