Varsler sterkere innsats mot flom og skred

Mer detaljert kartlegging av farlige områder og bedre varsling av fare er blant tiltakene som skal bedre samfunnets evne til å leve med risikoen for flom og skred.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) la fredag fram en stortingsmelding om hva som kan gjøres for å forebygge flom og skred og hvordan innsatsen kan bli mer effektiv når ulykken først er ute.

Kartlegging

Det er anslått at 150.000 mennesker i Norge bor i områder utsatt for flom og skred. I tillegg befinner det seg også en rekke skoler, sykehus, barnehager, næringsbygg og annet i slike områder.

Et av tiltakene som varsles av regjeringen, er at kartleggingen av utsatte områder må bli bedre, forteller politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet.

– Kartene som skal hjelpe kommunene med å unngå bygging i utsatte områder er for generelle. De må detaljeres i mye større grad enn i dag, sier Vigdenes.

Han viser til at kartleggingen har blitt for grovmasket i en del kommuner.

– Konsekvensen er at en båndlegger for store arealer, og at en ikke får nok oppmerksomhet om de områdene som er mest utsatt. Derfor skal vi detaljere kartene i mye større grad. Dette er et omfattende arbeid som kommer til å ta tid. Men vi staker ut kursen og vil jobbe kontinuerlig.

Samarbeid

Vigdenes sier at det de siste årene har vist seg at koordineringen mellom ulike etater og forvaltningsorganer har vært for dårlig. Derfor har departementet bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lage en strategi for å gjennomgå hvordan ulike myndighetsorgan forholder seg til hverandre når ulykker skjer.

– Der har vi et forbedringspotensial, sier Vigdenes.

– Regjeringen har også trappet opp midler til sikringstiltak. Det betyr at vi for hvert år framover vil bytte ut og forbedre stadig flere sikringstiltak. Vi skal også begynne å basere varsling mer på sanntidsdata. Da vil vi få hurtigere tilbakemeldinger når noe endrer seg. Dette er særlig viktig for å varsle flom.

Leve med farene

Et eksempel på arbeidet med bedre varsling, er at NVE nylig har lansert nettstedet www.varsom.no for å legge ut bedre snøskredvarsel.

– Det er klart at vi aldri vil klare å varsle alle de farer som ligger i naturen og terrenget, men vi legger i meldingen opp til stadig bedre varsling, sier Vigdenes.

Han viser til at tittelen på stortingsmeldingen er «Hvordan leve med farene – om flom og skred».

– Når vi har valgt den tittelen, så skyldes det at vi aldri kan komme dit at vi eliminerer alle farer. Vi kan aldri bruke så mye tid og ressurser at vi sikrer oss 100 prosent. Den enkelte har også et stort ansvar. Men myndighetene skal bidra på best mulig måte for å redusere farene og begrense skadene når ulykken er ute.