Tror ikke på masseansettelser

Ingeniørimporten til Norge vil fortsette å stige, men RIF-leder Liv Kari Skudal Hansteen tror vi må over flere barrierer før vi opplever masseansettelser.

Norsk næringsliv mangler så mange som 16 000 ingeniører, og selv om utdanningene produserer flere ingeniører enn på mange år, vil trolig behovet stige ytterligere de kommende årene. Det tvinger mange norske bedrifter til å se utenlands i jakten på de gode hodene. Og ute er dragningen mot Norge sterkere enn noen gang.

– Vi ser at pågangen fra europeiske ingeniører som ønsker seg til Norge øker. Det gir store muligheter, men på lik linje med norske søkere settes det krav til de som vil komme, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende ingeniørers forening (RIF).

Varierer fra fag til fag
For selv om Norges ingeniørunderskudd og Europas ingeniøroverskudd i utgangspunktet er perfekt match, forventer ikke RIF-lederen masseansettelser av utenlandsk arbeidskraft i sine medlemsbedrifter med det første.

– Den vil nok øke, men importen vil variere fra fag til fag avhengig av hva som kreves av kompetanse. For noen fagdisipliner vil det være ukomplisert og smertefritt å hente folk fra Europa, mens på andre områder vil ting som manglende språkkunnskap og krav om innsikt i norske regelverk sette enten en begrensning eller kreve mye opplæring.

Arbeidserfaring og hvilke forhold man har jobbet under tidligere, vil også spille inn.

– Innenfor de geotekniske fagene vil en danske som regel ha større omstillingsutfordringer enn en svenske eller en rumener, fordi den svenske og rumenske naturen har flere likhetstrekk med den norske, sier Hansteen.

Må ha gode opplæringsopplegg
Men selv noen hinder står i veien for en masseimport av ingeniører, tror hun tidspunktet for å hente utenlandsk arbeidskraft er god. Men da krever det også at bedriftene er forberedt på det som er i vente.

– Jeg tror alle er åpne for å hente inn dyktige utenlandske ingeniører, og dette er jo heller ikke noe som er nytt i bransjen. Allerede i dag har vi flere medlemsbedrifter med mellom 15- 20 ulike nasjonaliteter i sine organisasjoner, og erfaringene er gode. Men skal man lykkes må man også være villige til å investere tid og ressurser i de menneskene som kommer. Det å ha gode opplærings- og integreringsopplegg blir viktig, sier Hansteen.

Du kan lese mer Hansteens tanker og om ingeniørmangelen i Byggeindustriens nr 4.