Færre arbeidsledige i mars

I løpet av mars er det blitt 400 færre helt arbeidsledige. Ledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

– Til tross for en svak økonomisk utvikling i Europa, har utviklingen på arbeidsmarkedet i Norge hittil i år gått bedre enn ventet. Færre ble arbeidsledige i mars, og etterspørselen etter arbeidskraft har økt, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav i en pressemelding.

I alt 67.700 personer er registrert som helt ledige hos Nav ved utgangen av mars. Dette er 6.500 færre enn i mars i fjor, og tilsvarer en nedgang på 9 prosent.

I løpet av mars ble det lyst ut 26.000 ledige stillinger. Dette er 5 prosent flere enn i mars i fjor. Økningen gjelder for de fleste yrkesgruppene, og den er særlig stor innenfor barne- og ungdomsarbeid, som har 32 prosent flere stillinger.

Innenfor akademiske yrker er økningen på 22 prosent og for ingeniør- og IKT-fag er økningen på 17 prosent.

Innenfor butikk- og salgsarbeid og kontorarbeid ble det i mars lyst ut 7 prosent færre ledige stillinger enn i mars i fjor, mens det innenfor helse-, pleie- og omsorgsyrker og for meglere og konsulenter var en nedgang på 5 prosent.

Færre langtidsledige
Ledigheten har gått ned for de fleste yrkesgrupper sammenlignet med i fjor. Nedgangen er fortsatt størst innenfor bygg og anlegg hvor det er 24 prosent færre ledige. Innenfor ingeniør- og IKT-fag er det 15 prosent færre ledige.

Ledigheten har økt svakt for personer som jobber innenfor barne- og ungdomsarbeid. Det er nå 8 prosent flere ledige med denne yrkesbakgrunnen enn det var i fjor.

Det er 3.000 færre ledige blant dem som har søkt arbeid i mer enn ett år, sammenlignet med mars i fjor. Dette tilsvarer en nedgang på 15 prosent. Blant ledige som har vært arbeidssøkende under ett år, har ledigheten falt med 7 prosent.

Økning i Telemark
I løpet av det siste året har arbeidsledigheten gått ned i alle fylker bortsett fra Telemark som hadde en liten økning.

Sammenlignet med mars i fjor har antallet registrerte ledige falt mest i Sør-Trøndelag med 22 prosent og Møre og Romsdal med 18 prosent.

Ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane og i Rogaland der den i begge fylker er på 1,9 prosent. Den er høyest i Telemark med 3,6 prosent, og i Østfold med 3,4 prosent.

I Oslo var 10.897 personer eller 3,2 prosent av arbeidsstyrken helt arbeidsledige ved utgangen av mars. Ledigheten har gått ned med 815 personer eller 7 prosent sammenlignet med mars i fjor.

– Ledigheten i Oslo går ikke like mye ned som for resten av landet, og justert for normale sesongvariasjoner gikk ledigheten opp med 2 prosent i årets første tre måneder. Det er likevel for tidlig å si om ledigheten vil gå ytterligere ned eller om den vil flate ut litt utover året, sier fungerende fylkesdirektør Hege Farnes Hildrum i Nav Oslo.