NITO er med

Sjefredaktør Per Helge Pedersen etterlyser i sin leder på bygg.no 26.3.12 et sterkere engasjement fra organisasjoner og næringsliv for å bedre ingeniørutdanningen, spesielt innen bygg.

Han anmoder ledere i de store bedriftene i næringen, lederne for alle aktuelle organisasjoner samt representanter for alle aktuelle utdanningsinstitusjoner om å sette seg sammen i et bredt møte for å diskutere hvilke utfordringer man har og hvilke muligheter man ser for seg.

Det er en veldig viktig problemstilling Pedersen reiser. NITO har lenge etterlyst bedre samarbeid mellom ingeniørutdanningene og næringslivet, og vi har tatt sterkt til orde for å innføre studiepoenggivende praksis i bedrift.

Vi kunne sikkert være tydeligere innen de enkelte fagområder og på den lokale arena. Noen steder fungerer samarbeidet bra, slik eksempelet viser, med Næringslivsringen ved NTNU - Bygg og Miljøteknikk.

Men fortsatt er vårt inntrykk at det ved mange utdanningsinstitusjoner mangler en kultur for å invitere næringslivet inn i studiene. Vi har tro på at den nye rammeplanen og nasjonale retningslinjer for ingeniørutdanning, som skal implementeres i løpet av dette året, vil endre på dette.

Her er det lagt tydeligere føringer på at utdanningen skal være praksisnær. Videre er vi spent på utviklingen av Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA) som universitetene og høgskolene er pålagt å opprette fra 2011.

NITO mener imidlertid at det ikke er nok å opprette slike råd på øverste nivå ved institusjonene, men at næringslivet må inviteres inn på fakultets- eller instituttnivå.

NITO blir gjerne med i en bredere diskusjon om muligheter for tettere samarbeid om ingeniørutdanningen.

Marit Stykket
President for de 69 500 ingeniørene og teknologene i NITO