Strandlien 4

Strandlien 4

Sted: Bergen

Totalentreprisekostnad eks mva: 139 millioner kroner

Bruttoareal: 11.085 kvm

Byggherre: Profier

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Totalteknisk entreprenør: YIT

Arkitekt og LARK: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIAku og RIBr: Sweco - Miljøgeologi: Multiconsult - RISprinkler: Sprinkler Vest

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider: Buck og Jønsson - Rørspunt: Fundamentering - Trapper og repos: Con-Form Bergen - Betongsaging: Rune Monsen - Gulvstøp/tynnav-
retting: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: BSI Service - Taktekking: Protan Tak - Glass- og aluminiumsarbeider: Alnova - Vinduer: NorDan - Glassfasade næring: Hole Glass - Balkonginnglassing: Alnova - Tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Maler: O Paulsen & Co - Parkett: Bo Andren - Flisleverandør: Norflis Vest - Flislegger: Stor Bergen Mur og Flis - Baderomsinnredning: HTH - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Hole Lås - Hvitevarer: Sigdal Kjøkkensenter - Heiser: HK-Service - Anleggsgartner: Gravdal - Byggevarer: Neumann Bygg

Strandlien 4 på Damsgård i Bergen har en næringsdel med to sekskantede punkthus med leiligheter oppå.

Bygget er tegnet av Link Arkitektur AS og ført opp i totalentreprise av LAB Entreprenør AS. Tiltakshaver er Profier AS. Totalentreprisekostnad er 139 millioner kroner eks mva. Byggestart var i juni 2010. De siste leilighetene stod ferdige 15. mars i år.

11.085 kvadratmeter
Prosjektleder Stig Hole i LAB Entreprenør forteller at bygget har et samlet bruttoareal på 11.085 kvadratmeter. Det er næringslokaler og parkering i første etasje og parkering i andre etasje. I tredje etasje er det leiligheter og boder. Plan 4 (som er inngangsplan for de to punkthusene) rommer inngangsparti i tilknytning til felles opparbeidet uteareal. Det ene punkthuset har fem etasjer med leiligheter, det andre seks etasjer.

93 leiligheter
De 93 leilighetene varierer fra 40 til 118 kvadratmeter. Gjennomsnittlig salgspris var 45.000 kroner per kvadratmeter. Anleggsleder Tore Myking sier at standarden er god. Alle leilighetene har egen balkong. Det er store felles takterrasser på takene av punkthusene. Solforholdene er gode. Alle leilighetene har kabel-TV og bredbånd fra Canal Digital. De som ønsker det kunne kjøpe biloppstillingsplass i parkeringsetasjene. Leilighetene har universell utforming (etter TEK 97).

Pelevegg
Tomten er 2,4 mål og skråner nedover fra Michael Krohns gate. Anleggsleder Tore Myking forteller at grunnen består av fjell, morene og leire. Massene er stabile og byggegrunne har vært grei. - Vi sikret Michael Krohns gate mot utglidning med en 90 meter lang vegg med 250 ti meter lange stålkjernepeler. Bygget er beskyttet mot radon med duk.

Næringsdel og parkeringsanlegg er rektangulære, mens leilighetsbyggene er sekskantede. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Trapper og rapos er i betongelementer. Takene er flate, isolert og tekket med folie. Fasadene er kledd med Alucobest plater. Balkongene har trekledning. Mange av balkongene har innglassing som kan åpnes om man ønsker det. Leilighetene er tradisjonelt innredet med gips/stender, parkett og flis. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen.

Prosjektleder Lars Inge Olsen i Åsane Byggmesterforretning forteller at firmaet har utført innvendig og utvendig tømrerarbeid.

– Bygget har mange små leiligheter med mye tidkrevende tømrerarbeid. Det var krevende logistikk å få inn og lagre materialer.

Bygget har vannbåren oppvarming. I leilighetene er det radiatorer i stuene og rør i gulvet på baderommene. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 35 cm i takene. Bygget er i energiklasse C. Både leilighetene og næringslokalene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er ett aggregat per leilighet. Hele bygget er fullsprinklet.

Lærerikt
Tore Myking sier at byggets utforming med mange hjørner og kanter var utfordrende.

– Det var også utfordrende å bygge så tett opptil Michael Krohns gate, med 90 meters pelevegg, og mot et verneverdig bygg. Da aktiviteten var på topp var mellom 75 og 80 håndverkere i sving. Åsane Byggmesterforretning hadde tre tømrerlærlinger som tok fagprøven på dette prosjektet. Bygget er ført opp uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 70 prosent. Vi tar med oss nyttig kompetanse i alt fra en stor rivejobb, via sikring av tomten med peling, til å føre opp et stort og komplekst bygg.

Detaljene viktige
Sivilarkitekt Ivar Jonassen i Link Arkitektur forteller at selskapet tegnet bygget etter å ha vunnet en arkitektkonkurranse.

– Hovedtanken var å gi bebyggelsen og gaten bak bygget åpning ut mot Damsgårdssundet, samt ha godt lys i leilighetene.

– Bygget rommer mange små leiligheter, noe som gjorde at vi måtte tenke nøye over hvor vi la tekniske føringer slik at vi brukte minst mulig plass. Innglassingen gir både støydemping og er et arkitektonisk uttrykk som gir tilpasning til nærområdet. Jeg tror innglassingen og andre detaljer løfter det arkitektoniske uttrykket i bygget.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter