Sagabakken skole og flerbrukshall

Sagabakken skole og flerbrukshall

Sted: Fredrikstad

Prosjekttype:
Nybygg skole, trinn 1-7

Bruttoareal: skole 5.500 kvm,
flerbrukshall 1.200 kvm

Byggherre: Fredrikstad kommune

Totalentreprenør: AF Bygg Østfold

Kontraktsum eks. mva:
94 millioner kroner

Byggledelse: Stema Rådgivning

Arkitekt og LARK:
Plus Arkitektur (i forprosjekt),
Link Arkitektur (i detaljprosjekt)

Interiørarkitekt: Cadi

Rådgivere: RIB: Rambøll l RIE: ECT - RIV: Lasse Bråtveit - RIBR: BSR - RIG: Sweco Norge - RIG KPR: Albert Ølnes - SD anlegg: YIT

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Sarpsborg Park og Anlegg - Rør: NVS - Elektro: Otera - Stål: Talitor - Ventilasjon: Storm Klima - Branntetting: Firesafe - Mur-, flis- og fasadepuss: Lars Aarum - Lås og beslag: Låsgruppen - Foldevegger: Saxi - Himlinger, systemvegger og innredninger: Sørlie Prosjektinn-
redninger - Fasadeglass: Arcers - Blikkenslager: Frode Kristiansen - Taktekking: Loggia Tak - Maler: Malermester Buer - Utv. vinduer: NorDan - Solavskjerming: Solskjermingsgruppen - Lev. byggevarer: Optimera

«Øssia» – Østsiden for uinnvidde – i Fredrikstad har fått en ny og etterlengtet skole. Tidligere tiders teglindustri på stedet formidles i både form og materialitet.

AF Bygg Østfold har i en totalentreprise nettopp ferdigstilt den nye 1-7 skolen, med en tilhørende, og frittliggende, flerbrukshall. Sagabakken skole ligger ca. 900 meter nord for Nabbetorp skole som etter påske sjaltes ut for godt. Den nye skolen har både en spesiell plassering, volumoppbygging og spektakulær utforming, som igjen kan knyttes til lokalhistorien.

På tomta lå tidligere Narnte teglverk, som ut i fra de lokale forekomstene tok ut leire og brant teglstein på stedet. På det meste ble det produsert opptil 25.000 murstein på Narnte hver dag. Etter oppstarten i 1898 og med flere turbulente perioder, fikk denne industrihistorien en endelig avslutning i 1982.

Plus og Link
To arkitektfirmaer har vært involvert. For byggherre Fredrikstad kommune har Plus arkitektur laget totalentreprise-
forespørselen. Men entreprenøren som fikk oppdraget måtte selv benytte andre arkitekter og prosjekterende i neste fase. AF Bygg Østfold lot anbudsgrunnlaget gå videre til Link Arkitektur.

– Situasjonsplanen, med to parallelle skolevolumer med en midtre forbindelse, er basert på renner som gravemaskinene skapte da de hentet frem leire til teglproduksjonen. Også formen på gesimsene, som starter på den siden, bretter seg opp, går over bygget og forsvinner i bakken skal bringe tankene hen til hvordan det gamle underlaget ble løftet opp den gang man gravde etter leire, forklarer Martin Ebert i Link Arkitektur.

Fremdeles leire nok
I dag er det heller ikke vanskelig å finne leire. Fortidens ressurs ga nåtiden store utfordringer når det gjaldt etablering av store bygningsvolumer.

– Vi oppdaget at vi med de grunnforholdene, ikke kunne benytte tradisjonell oppfylling med stein, men måtte benytte alternative masser. Vi valgte Hasopor, som blant flere fordeler har lav egenvekt, sier AF Bygg Østfolds prosjektleder, Geir Johansen.

Sagabakken er bygget etter TEK 07, men har et høyere krav til varmegjenvinning. Her er målet 85 prosent. Skolen har vannbåren gulvvarme i nødvendige rom, og vinduer med svært gode u-verdier. Solskjermingen består av brede faste aluminiumslameller. Det er allikevel kvaliteten Johansen trekker frem.

– Beskrivelsen viste at det er lagt kvalitet i alle ledd, vesentlig høyere enn på tilsvarende skoler. Innredninger og materialvalg, samt at alle klasserom har prosjektorer, viser ambisjonsnivået, sier Johansen.

De to bygningsvolumene er like lange, men innbyrdes forskjøvet litt i lengderetningen. Det gir ideelle lysforhold, og skaper også et skjermet uteområde mellom dem. Skolen er organisert med lærere og administrasjon, samt barnetrinn og SFO i den ene fløyen og mellomtrinnet og naturfag, sløyd/håndverk og skolekjøkken i den andre.

Fleksibelt
Den nye skolen har en tradisjonell utforming, der to og to klasserom kan tilknyttes hverandre, og i kombinasjon med grupperom. Det er dermed lagt til rette for flere måter å drive undervisningen på. Fellesarealene i midten utgjøres i første rekke av et stort auditorium. Det kan også knyttes til et musikkrom, der det er plassert mobile tribuner.

Skolen er dimensjonert for 350 elever, men per i dag vil ca 140 elever fra den gamle skolen råde grunnen alene. Det vil kanskje ikke vare så lenge, det er lagt til grunnplaner om en utstrakt boligbygging i området, og derved vekst i elevtallet.

Teglhistorien
Minner fra teglproduksjonen symboliseres med en teglvegg som bølger seg gjennom bygget. Den kommer opp fra bakken, kurver seg inn i bygget og forsvinner igjen på nordsiden av skolen. Det er her på nordsiden en eventuell ungdomsskole kan hende en gang skal etableres. Nå er det på den 29 mål store tomta anlagt fantasifulle lekeområder med forskjellige ballbaner og lekeapparater.

Flerbrukshallen er på 1.200 kvm, med fire sett med garderober pluss lærergarderober. En klatrevegg kan senkes og legges horisontalt og får da funksjon som en scene. Flerbrukshallen har en spilleflate på 500 kvm, og er først og fremst skolens gymsal, men skal også kunne benyttes av andre utenom ordinær undervisningstid.

Skolens design med zinkbelagte, skrå gavlvegger og gesims, solskjermingslameller, tegl med fargeinnslag og pussystem har et moderne formspråk, som allerede er et landemerke i småhus- og lavblokkbebyggelsen på Østsiden.

– Her er det ikke tenkt enkle eller billige løsninger. Skråveggene på skolen og på flerbrukshallen er ekstra yttervegger på alle gavler. Det var en utfordring å bygge. På den annen side, det er mye artigere å få brynt seg med slike prosjekter, både på prosjekterings- og på håndverkssiden. Jobber som dette er midt i blinken for oss i AF Bygg Østfold, avslutter Johansen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter