Laboratoriebygg NRA

Laboratoriebygg NRA

Sted: Strømmen

Prosjekttype:
Laboratorie- og garderobebygg

Bruttoareal: 580 kvm

Byggherre: NRA IKS

Hovedentreprenør:
Betonmast Bygg Romerike

Kontraktssum eks. mva:

Ca. 14 millioner kroner

Arkitekt: Borealis Arkitekter

LARK: Hjellnes Consult

Rådgivere: Byggeledelse: BAAS l RIB/RIV/RIBR/RIVA/RIE/RISAM:
Hjellnes Consult - RIG: Multiconsult - RIA: Brekke & Strand Akustikk

Sideentrepriser: Rør- og sanitær: Østenlandske VVS - Ventilasjon: Østfold Enøk & Ventilasjon - Elektro: Bilkavm & Fagerhaug - Laboratorieinnredning: Kilab AB

Underentreprenører/leverandører: Riving: Rivtec - Grunn: Rune Øvergård - Utenomhus: Akershusgartneren - Betong: SN Bygg - Prefab betong: Loe Betongelementer - Folietekking: Protan Tak - Sedumtak: Vital Vekst - Stålkonstruksjoner: Næsset Mek - Rister, trapper: Jotne Ankers - Tømrer: Strandberg Bygg - Parocfasade: Br. Iversby - Aluglass fasader: Bøckmann - Maler: Celander - Gulvbelegg: Kjærnsmo - Lås og beslag: Lås & Prosjekt - Porter: Scanmark - Innedører: SSC Joinex - Garderobeskap: SSG AS - Blikkenslager: Franke Onsrud - Branntetting: Norsk Brannforebygging - Vinduer: Lian - Takstoler: Mjøste - Limtre: Moelven - Tegl: Mjøndalen Mur & Puss

Med ferdigstillelse av det nye laboratoriebygget for Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA) på Strømmen, setter Betonmast punktum for ett og et halvt år med arbeider for det interkommunale selskapet.

I påskeværet i Strandveien på Strømmen hvor NRA og Nedre Romerike Vannverk IKS (NRV) har sitt hovedkvarter, er det umulig å se det nye laboratoriebygget med sin skinnende glorie av kobber.

Det nye laboratoriebygget er tilbygg til det eksisterende administrasjonsbygget til NRA/NRV og sikrer de interkommunale selskapene et kompakt hovedkvarter og frigjør arealer for eventuelle framtidige utvidelser. Det går en tversgående intern forbindelse mellom de to fløyene.

– Halvparten av bygget skal brukes til garderobeanlegg for ansatte, mens resterende halvpart er laboratorium for Noranalyse, som flytter fra sine lokaler nærmere Strømsveien. Dermed får vi en mer effektiv arealbruk, sier anleggs- og vedlikeholdssjef i NRA/NRV, Ulf Engebraaten. Noranalyse analyserer vannprøver for både NRA og NRV, samt eierkommunene.

– De ansatte i Nornalyse gleder seg til å flytte inn og vil være fullt operative i det nye bygget før påske, opplyser Engebraaten.

To bygg i en kontrakt
Anleggsleder Erlend Nicolaisen i Betonmast Bygg Romerike er fornøyd med at bygget ble overlevert byggherren i tide til tross for en relativt stram byggetid.

– Oppstarten på laboratoriebygget var august 2011. For oss ble dette bygget en andre etappe etter at vi overleverte det 140 meter lange verkstedbygget til NRA sommeren 2011. Vi konkurrerte om begge byggene i en felles kontrakt, opplyser Nicolaisen.

Borealis Arkitekter har tegnet både verkstedbygget og laboratoriebygget.

Kobber
– Det spesielle med bygget er at det er brukt mye kobber. Det er sjelden man kommer borti så mye kobber i et bygg i dag, forteller Nicolaysen. Kobber og tegl er valgt for å få en helhet med eksiterende administrasjonsbygg, samtidig som det er vedlikeholdsvennlige materialer.

Selve råbygget er satt opp av bærende konstruksjoner av tre og stål.

– Råbygget i seg selv er enkelt. Det som har vært komplisert er alle overgangene i materialene, siden fasaden har innslag av både kobber, tegl og trepanel, forteller anleggslederen.

Lite bygg – krevende koordinering
De tekniske fagene er kontrahert av byggherren, men koordinert av Betonmast i prosjektet. Selv om bygget med en gulvflate på 580 kvadratmeter er relativt lite, har jobben med å koordinere de tekniske fagene vært krevende.

– Med en stram byggetid, har det vært vanskelig å fristille et helt areal for en underleverandør. Det er derfor mange som måtte inn og gjennomføre arbeider på de samme arealene. Vi har hatt et fokus på å følge nøye opp alle leveranser, men det har gått på skinner, forteller anleggslederen.

Betonmast Bygg Romerike hadde krav i kontrakten om tørt bygg i prosjektet og fulgte opp med tredjepartskontroll på byggfukt.

– Fra vi begynte tømrerjobben, til vi hadde tørt bygg med provisorisk tetting på taket, gikk det kun tre uker, opplyser anleggslederen.

Nicolaisen skryter av et godt samarbeid med arkitekten i prosjektet.

– Det har vært noen runder rundt detaljer som vi har løst sammen på en god måte, sier han.

Godt håndverk
Laboratoriebygget er utstyr med vannbåren varme i hele bygget, og er koblet på NRAs eget fjernvarmenett. Bygget er prosjektert etter TEK 07 med en tradisjonell veggkonstruksjon.

Bygget ble trykktestet akkurat innenfor kravet på 1,5 luftutskiftninger per time. Det er anleggslederen godt fornøyd med.

– En del av det gamle arealet med gamle vinduer og 10 centimeter tykke vegger ble også innbefattet i denne testen og dro nok ned totalresultatet noe. Det tyder på at det er utført et godt håndverk i nybygget, sier han.

Dimensjonene på bygget er ikke imponerende, men har likevel bydd på utfordringer.

– Ingen av rommene er like. Vi har tilrettelagt for tekniske installasjoner til et avansert laboratorium, garderobeanlegg med dusjer og to badstuer. Sistnevnte har jeg ikke vært borti før i min karriere, humrer anleggslederen. I hvert garderobeskap for mannskapene som jobber inne i anlegget i fjellet, er det også installert avsug.

Sedumtaket gir grønt helhetsinntrykk
Fortsatt gjenstår en del arbeider utenomhus før Betonmast avslutter sitt arbeid i Strandveien. Taket på laboratoriebygget skal i løpet av våren dekkes med et sedumtak. Også det 3.000 kvadratmeter store taket på verkstedbygget har samme type tak.

Taket bidrar til at det i utgangspunktet store verkstedsbygget flott tilpasser seg omgivelsene. Det opprinnelige hovedkontoret har tak med torv. Ved ferdigopparbeidelse vil hele anlegget i Strandveien få et grønt helhetsinntrykk. Sedumtakene til begge takene levers og utføres av Vital Vekst. Rundt laboratoriebygget skal det opparbeides plen.

– Vi kommer til å avslutte arbeidene her i Strandveien i mai, sier Nicolaisen.

Viktig jobb for entreprenør i vekst
Kontrakten med verkstedsbygget og laboratoriebygget har vært viktige jobber for Betonmast Bygg Romerike. Avdelingen ble etablert i 2009 og har vært i voldsom vekst det siste året med kraftig rekruttring.

– Vi ønsker å jobbe med alle typer bygg på Romerike, både boliger og næringsbygg. Vi er godt fornøyd med at vi har fullført prosjektet i henhold til framdriftsplanen og med særdeles få anmerkninger og har hatt et godt samarbeid med byggherren. Det totale anlegget til NRA/NRV er et prosjekt som stor betydning for nærmiljøet her på Romerike som vi er stolt over å ha bygget opp, sier Nicolaisen.

Tekst og foto: Jørn Hindklev


Flere prosjekter