MAXBO Nittedal

MAXBO Nittedal

Sted: Nittedal

Prosjekttype: Byggvarehus

Totale prosjektkostnader:
40 millioner kroner

Bruttoareal: 4.400 kvm

Totalentreprenør:
Betonmast Bygg Romerike

Byggherre: Bjertnestangen AS

Arkitekt:
Arkitektene Astrup og Hellern

Rådgivere: RIB: Phi-Kon - RIE JFH Consult - RIV/Rør: ÅF Norge - Geoteknikk: Løvlien Georåd - Brann: Steg Rådgivning

Underentreprenører/leverandører: Elektro: Gulbrandsen & Olimb - Ventilasjon: GK Norge - VS-entreprenør: Oslo Vvs Service - Grunnarbeider: Isachsen Entreprenør - Peling: Entreprenørservice - Riving: Rivtec - Fasade EMA Glass - Tak: Hesselbergtak - Bærekonstruksjoner: Kynningsrud Prefab - Maling: Kjærnsmo - Fasade: Robertson Nordisk - Dører: Daloc - Betong: Gislebye Bygg - Stål: Stål og Anleggservice

Etter å ha drevet butikksalg fra låven på Rotnes siden 1975, kunne Maxbo-ansatte i midten av mars flytte inn i et moderne byggvarehus etter Maxbo-konseptet.

MAXBO Nittedal har gjennom en årrekke hatt en sterk lokal posisjon.

– Når mulighetene åpnet seg for å flytte til Bjertnestangen, til et moderne, fremtidsrettet og kundevennlig anlegg, er vi trygge på at MAXBO Nittedal i enda større grad enn tidligere vil være et attraktivt handlested, som vil gi kunden en rasjonell og inspirerende handleopplevelse, sa administrerende direktør Tom Borthen i Løvenskiold Handel ved åpningen i midten av mars. Han mener at prosjektet har gitt dem muligheter til å videreutvikle MAXBO-konseptet og tilføre nye spennende elementer.

– Det nye varehuset på Bjertnes-tangen skal være med å styrke MAXBOs posisjon i Stor-Osloområdet, sa Borthen blant annet.

Rask byggetid
Entreprenøren Betonmast Bygg Romerike oppførte bygget i løpet av 7,5 måneder. Noe som prosjektleder Jan Madsen i Betonmast Bygg Romerike betegner som rimelig raskt.

– Det har vært en del utfordringer i grunnen med mye blåleire som måtte masseutskiftes. Vi brukte en form for setningsreduserende peling og satte pelepunkter på henholdsvis ni og 15 meter. Mellom 20-30 stålpeler suger seg fast i bakken og stabiliserer selve fundamentet, forteller han.

– Det ble en meget hektisk byggetid, der vi utførte flere operasjoner samtidig. Østsiden av bygget ble oppført først, og vi støpte samtidig som vi gravde oss framover. Den siste masseutskiftingen skjedde under føttene på betongfolket, sier han smilende.

– For øvrig har byggeprosessen gått smidig og samarbeidet med MAXBO som leietaker har vært hyggelig. Det er selvsagt en utfordring å organisere så mange aktiviteter samtidig med at brukerønsker og behov skal tilfredstilles. Dette har vi fått til på en utmerket måte i dette prosjektet sier Madsen.

Underentreprenører
Betonmast Bygg Romerike har ingen egne håndverkere. Arbeidene blir derfor satt vekk i underentrepriser.

– De innvendige tømrerarbeidene ble utført av innleid personell blant annet fra vår søsterbedrift Toten Bygg & Anlegg, som gjorde en utmerket jobb. Utvendig er bygget kledd med sandwichelementer og glassfasader. Fasaden mot syd har varmedemping i glasset og kjøling er integrert i ventilasjonsanlegget for å oppnå et behagelig inneklima.

– Skal jeg trekke frem noe vi er ekstra stolte av må det være at vi lyktes meget bra med vår kvalitetsfilosofi. Vi har en vedtatt filosofi om å levere våre bygg feilfrie ved overtakelse til bruker. Også denne gangen har vi fått bekreftet av vår kunde at dette er noe de setter pris på. Det oppleves som meget positivt at bygget er ferdig til avtalt tid og med høy kvalitet. For oss som entreprenør er dette selvsagt veldig viktig da vi lever av vårt renommé, påpeker han.

– Med ti meter takhøyde og reolhøyde på kun 2,20 meter legger MAXBO-konseptet stor vekt på romfølelsen. MAXBO har selv utført innredningsarbeidene med reoler og kontorinnredninger.

Bygget har også en utleiedel på 1600 kvm, som når den rette leietakeren dukker opp, vil gi bygget og området enda en ny næringsvirksomhet. Dette tror vi oppfattes som meget positivt for innbyggerne i Nittedal, sier han.

Det er utfordrende å plassere et så stort bygg i terrenget uten at det virker dominerende.

– Arkitekten Astrup & Hellern klarte dette på en utmerket måte. Bygget er godt synlig, men samtidig godt tilpasset terrenget, mener Madsen.

Støttemur
Mot riksvei 4 er det etablert en flott støttemur av naturstein. Denne danner en fin avslutning av uteområdet og «rammer inn» tomten mot vest. I tillegg er den en nødvendighet for å holde tilbake terrenget mot gang og sykkelstien som går i overkant av muren. Resten av tomten er asfaltert til parkeringsplasser og nødvendige lager / lastesoner.

Han forteller at prosjektet har utløst byggingen av en sårt tiltrengt rundkjøring på riksvei 4. Denne rundkjøringen ble bekostet av Bjertnes Eiendom som også er byggherre for MAXBO-bygget og Statens vegvesen. Det er også etablert en helt ny innkjøring og vei til område fra den nye rundkjøringen. Dette medfører en helt ny trafikkavvikling på riksvegen som vi tror er meget positiv og vil gjøre mye med de vante rushkøene. Hovedvannledningen for Nittedal er også flyttet i forbindelse med rundkjøringen og det nye byggevarehuset. Det skal også bygges en flomvoll mot Nitelva.

– Flomvollen vil bli en del av folks rekreasjonsområde, da det er planlagt en tursti på denne. Området vil få et løft og folk får bedre tilgang til elva når dette er ferdig, sier Madsen avslutningsvis.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter