Bømlopakken 3

Bømlopakken 3

Sted: Bømlo

Prosjekttype/bruk: Anlegg

Totalkostnad: 92 millioner kroner

Byggherre: Statens vegvesen

Prosjektering vei: Constrada

Prosjektering miljøgate og rundkjøring: Norconsult

Entreprenør vei: HAB Construction

Entreprenør miljøgate:
Engelsen Anlegg

Entreprenør rundkjøring:
Mesta Entreprenør

Underentreprenører/leverandører: Oppgradering av elektrisk anlegg: Finnås kraftlag - Overvanns- og drenssystem, vann- og avløpssystem: HAB Construction og Bømlo vatn- og avløpsselskap - Støydemping: PileByg - Skilting: Euroskilt - Beplantning: lokalt gartneri/anleggsgartner - Granittstein: Engevik Bygg - Natursteinsmur: Brødrene Musland - Grøntarbeider: Tre & Hage

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) åpnet offisielt den nye innfartsveien på Fv 542 til kommunesenteret Svortland på Bømlo i Hordaland fredag 9. mars.

Bømlopakken 3 omfatter også en miljø-
gate og en rundkjøring på Rubbestad-
neset.

Flystripen
Samlet byggekostnad er 92 millioner kroner. 69 av disse er brukt på den nye innfartsveien (som på folkemunne har fått navnet «Fly-stripen»). Veien er 1,5 km lang og går fra næringsområdet ved Hollundsdalen til Autoservice Innvær.

Strekningen er prosjektert av Constrada og utført av HAB Construction. Byggingen startet i oktober 2010 og var ferdig i januar 2012. Den er finansiert med fylkeskommunale bevilgninger, lokale tilskudd og kompensasjonsmidler.

Dimensjonerende fart er 80 km/t. Veien har gang- og sykkelvei, to underganger for sikker veikryssing og tre busslommer. Midt i veien er det to romlefelt med plass for midtdeler. Langs deler av veien er det satt opp støyskjerm av danske piletrær.

I samarbeid med Bømlo vatn- og avløpsselskap er det bygget nytt overvanns- og drenssystem og vann- og avløpssystem. Det er også bygget en kabelgrøft i samarbeid med Finnås kraftlag og Telenor.

Miljøgate
Miljøgaten mellom Stokkabekken og Rubbestadneset er 400 meter lang, med gang- og sykkelvei, beplantning med søtkirsebærtrær, lyssetting og støydemping med piletrær. Den er prosjektert av Norconsult og utført av Engelsen Anlegg. Kostnad 15 millioner kroner.

Rundkjøring
Rundkjøringen på Rubbestadneset er 30 meter i diameter og utsmykket med et stort propellblad fra Wärtilä. Det kan tas av dersom spesialtransporter må krysse rundkjøringen. Rundkjøringen har fire tilstøtende veier på totalt 275 meter. Den er prosjektert av Norconsult og byget av Mesta Entreprenør. Kostnad åtte millioner kroner.

Ingen skader
Avdelingsdirektør Olav Finne i Statens vegvesen sa under åpningen at byggingen av alle tre delene har skjedd uten noen personskader.

Prosjektleder Roberto Balzer i Statens vegvesen forteller at bygging av alle tre delene har gått greit.

– Budsjett og fremdriftsplan har holdt. En del av befolkningen på Rubbestadneset ønsket en annen løsning enn miljøgaten, men etter at den stod ferdig synes de som bor der at den valgte løsningen er god.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter