Lite jobbhåp for grekere og spanjoler

Arbeidsledige grekere og spanjoler har små utsikter til å få jobb i Norge. Norske arbeidsgivere velger heller å hente ny arbeidskraft fra Norden eller Øst-Europa.

Bare 3 prosent av norske arbeidsgivere sier de har planer om å ansette flere arbeidstakere fra Sør-Europa. Det viser en undersøkelse Hovedorganisasjonen Virke har gjennomført blant 870 virksomheter.

– Norske arbeidsgivere ikke har noe stort behov for den type kompetanse som nå kommer fra Sør-Europa. Svært mange av de som kommer har feil utdanning eller bakgrunn, og norske arbeidsgivere velger heller å ansette fra Norden eller Øst-Europa, sier Vibeke Madsen, administrerende direktør i Virke.

Hovedorganisasjonens konjunkturundersøkelse viser at norske bedrifter har et nøytralt syn på 2012. 19 prosent av virksomhetene som svarte sier de vil ansette flere det neste halve året, mens 9 prosent sier de vil nedbemanne.

– Mye tyder på at 2012 kommer til å bli et helt greit år for mange norske virksomheter og at vi kun kommer til å se små endringer i arbeidsmarkedet. Det kan vi leve med, sier Madsen.