Gullborg boligsameie

Gullborg boligsameie

Sted: Tofte i Hurum

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Bruttoareal: 1.200 kvm

Byggherre: Backe Prosjekt

Totalentreprenør: Bøhmer Entreprenør

Kontraktsum inkl. mva:
21 millioner kroner

Arkitekt: Bios Arkitekter

Rådgivere: RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIB: Will Arentz - RIBR: Steg Rådgivning

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Hegna Transport - Forskaling, armering og støp: Rino Borgersen - Stål og betongelementer: Spenncon - Fjellsikring: Smefa - Kjøkken, bad og garderobe: Sigdal - Mur- og flisarbeider: Stryken og Gudbrandsen - Parkett: Stig´s Salg og Montasje - Maler: Criab - Vinduer og balkongdører: Norgesvinduet Bjørlo - Dører: Maxbo Proff - Låssystem og beslag: Møller Undall - Elektro: Hurum Elektro - Rør: Hurum Rør - Ventilasjon: L.S.Solland - Takelementer: Ringsaker Takelementer

For Backe Prosjekt har Bøhmer Entreprenør akkurat ferdigstilt 16 strandnære leiligheter på Tofte i Hurum.

Dette prosjektet har en lang forhistorie. Tomta, som ligger svært sentralt på Tofte, ble for mange år siden solgt til LHL Bygg AS (et boligbyggelag tilknyttet Landsforeningen for hjerte- og lungesyke). Sammen med kommunen var formålet å etablere spesielt tilpassede leiligheter for denne målgruppen.

Overtok prosjektet
− Da LHL la ned sin byggherre-
virksomhet kjøpte vi tomten av dem. Vår strategi er å være en aktiv utvikler for egne entreprenører, i dette tilfellet var Bøhmer Entreprenør den entreprenøren i BackeGruppen som hadde kontakt med LHL Bygg i planleggingsfasen. Prosjektet ble svært lite endret av oss da vi rammesøkte det, sier Harald Holtet i Backe Prosjekt. Ved utlysing av prosjektet hadde ikke medlemmer av LHL forkjøpsrett, nå var det var første-mann-til-mølla prinsippet som gjaldt.

Grunn og fjell
− Vi startet opp med å rive en enebolig som sto der. Vi så nok ikke helt for oss de utfordringene som lå i grunnarbeidet. Det viste seg at det her på Tofte går striper opp og ned med kvikkleire. Den minste bygningskroppen kom til å stå på solid fjell, mens under den andre var det bare suppe. Der måtte vi ned med stålkjernepeler og en vesentlig tykkere bunnplate enn vi hadde regnet med. Da vi startet utgraving holdt veien på å rase ut. For å sikre denne måtte vi benytte SMEFA AS som boret 100 stag under veien og som ble forankret i fjellet. Det krevde store ressurser og tok tre måneder lenger tid enn beregnet, sier prosjektsjef hos Bøhmer Entreprenør, Thorvid Husum.

Elementer øverst
Bygningene er utført med bærekonstruksjon i stål og betong. Men for å kunne ta igjen noe av den medgåtte tiden som leireforhold og fjellsikring krevde, måtte det tenkes alternativt.

− Øverste etasje i de to bygningskroppene er elementbygg. Vi fant ut at det ville være tidsbesparende å kjøpe dem ferdig fra Ringsaker Takelementer, som produserte disse mens vi holdt på med resten av råbygget. Dermed fikk vi taket tett med en gang, sier Husum.

De 16 leilighetene er fordelt over fire etasjer i de to bygningskroppene, som igjen er forbundet i de tre øverste etasjene med gangbruer med glassrekkverk. Mellom disse på grunnplanet er det en carportløsing for åtte biler, samt rom for avfallshåndtering, tekniske rom og inngang til felles heis. Inngang til leilighetene skjer via svalganger.

Glassrekkverk
− Vi ville at det skulle være utsikt fra Østre Strandvei på oversiden og gjennom bygningen ut mot sjøen. I den byggemeldte fasen var bygget tettere, men siden det er en riksveg legges også lydkravene for denne standarden til grunn. I prosjekteringen klarte vi å tilfredsstille de samme lydkravene med glassrekkverk på gangbruene, som kom på plass i siste fase av sommeren i fjor, forklarer arkitekt Jan Munthe-Kaas i BIOS Arkitekter.

Alle leilighetene har tre rom, og er på ca. 69 kvm. To av toppleilighetene er på 81 kvm, mens den tredje er på 106 kvm. Lydkravet medførte også til at hovedsoverommet for de fleste boenhetene er vendt mot sjøen, mens gjestesoverommet ligger mot veien.

– Underveis har vi beholdt konseptet med tilrettelagte boliger med universell utforming. Det er trinnløst inn til leilighetene og det samme ut til balkongene. Badene har tilknytning til soverom; det er viktig for bruken av slike leiligheter at man skal kunne bo der, selv om man er sengeliggende, sier Munthe-Kaas.

Fjordutsikt
Gullborg Sameie har en utrolig beliggenhet. Fra leilighetene oppover i bygget har man et panoramaskue til innseilingen i Oslofjorden. Bygget ligger i underkant hundre meter fra stranden, med kun tre mindre eneboliger foran seg. Disse ligger spredt, slik at man også fra leilighetene i første etasje glimtvis kan se sjøen.

– Med den fantastiske beliggenheten var det riktig at det i balkongene mot sjøen også er satt inn glassrekkverk, det gir ytterligere gode lys- og utsiktsforhold inne i stuene, sier Munthe-Kaas.

Bortsett fra et mindre kjøreområde og noen p-plasser, skal det på fremsiden opparbeides grøntområde og etableres en lekeplass med belegningsstein.

Dempet uttrykk
− Tofte er jo en stedsdannelse på Hurum. Gullborg boligsameie har med sine to bygningskropper en løsning og et uttrykk som ikke er dramatisk eller ruvende. Jeg tror det vil gi beboerne en svært god bokvalitet, konkluderer Munthe-Kaas.

Selv om to av de 16 leilighetene ennå ikke er solgt, bekymrer ikke det byggherre Backe Prosjekt.

− Gullborg boligsameie er passe dimensjonert på et sted som Tofte. Men det var jo også en del risiko å gå i gang med et slikt prosjekt på et sted der markedet er forholdsvis begrenset. Men at kun to leiligheter er igjen, er vi svært godt fornøyd med, og vi tror ikke de forblir usolgt lenge nå som våren og sommeren kommer, avslutter Harald Holtet i Backe Prosjekt.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter