400 meter fjell som tak over hodet

Hver dag stiger rundt 20 mann ned i bekmørket i Gruve 7 på Svalbard for å drive ut kull. Ikke en helt vanlig arbeidsplass, men det er faktisk en 9– 16-jobb. (Bildekarusell)

Dekket av støv fra topp til tå plirer Store Norske Spitsbergen Kulkompanis arbeidere mot lyset når de dukker opp igjen fra Gruve 7 etter dagskiftet langt inn i fjellet.

– Er ikke alle som har en arbeidsplass med 300– 400 meter fjell som tak over hodet, føles jo egentlig ganske betryggende, eller ... Kanskje ikke alle som synes det, men vi som jobber i gruve 7, føler det slik, heter det på «verdens nordligste gruveavis» Gruve 7-avisen.

– En annen ting er at vi har en meget stabil værtype inne i gruva. Så kan jo heller andre plages med snø, vind og kulde.

Gruve 7 ligger 15 kilometer utenfor Longyearbyen, på sørsiden av Adventdalen mellom Bolterdalen og Foxdalen.

Sammenlignet med Sveagruva er den liten. Men gruvas arbeidere sørger sammen med store maskiner for en årlig produksjon på 70.000 tonn kull som sendes til Tyskland og til kraftverket på Svalbard – det eneste kullkraftverket i Norge.

Gruve 7 har vært aktiv siden 1975. Og selv om kulldrift er omstridt og gruva er blitt spådd nedlagt flere ganger, trenger ikke gruvearbeiderne her frykte for jobben. Det er kartlagt rundt 2 millioner tonn såkalt drivbart kull i gruva. Store Norske har planer om å drive Gruve 7 i minst 20 år til.