Egen boligstatsråd?

Et utvalg i Arbeiderpartiet foreslår at boligpolitikken må legges om og at alt som har med boligbygging å gjøre samles hos en statsråd. Også vi mener at tiden er overmoden til å sette i gang dyptgripende tiltak, men vi mener at hele byggenæringen bør få ett departement.

Alt henger sammen med alt. Det sa tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland så treffende. Denne læresetningen burde AP-utvalget tatt inn over seg. Mange av de problemene vi i dag ser i boligpolitikken gjelder også i høyeste grad for all annen utbygging - om det er bygg, anlegg eller infrastruktur.

Planlegging og godkjennelser tar alt for lang tid. Til tross for enstemmige kommunestyre- og fylkestingsvedtak for en utbygging, er det alltid noen som kan stikke kjepper i hjulene. Ofte er det offentlige byråkrater som er satt til å verne om ett eller annet sært område, som kommer med kjeppene. Det kan være viktig nok, men man må ikke glemme helheten og hva som tjener samfunnet mest.

I tillegg kan man utsette prosjekter i årevis dersom en nabo protesterer. Er naboen i tillegg advokat må man vente nærmest til evigheten for å få igangsettingstillatelse. Ankemulighetene er alt for mange – og denne prosessen tar alt for lang tid. Her trengs drastiske forenklinger.

Vi vet ikke om dette utspillet fra AP-utvalget har en god nok forankring i partiet og hos dem som bestemmer. Men vi er glad for at forslaget kommer – og at vi får en debatt. Vi kan også til nød akseptere at det blir et rent boligdepartement bare for å få noe til å skje, men vårt håp er et bredere departement.

Har du synspunkter så send en mail til ab@bygg.no