Barth Eide: Budsjett for kampfly holder rammen

Anskaffelsen av 52 nye kampfly holder seg innenfor budsjettet, mens levetidskostnadene over 40 år blir redusert med 10 prosent. Det viser de oppdaterte anslagene som forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) presenterte fredag.

KrF støtter Ørland som hovedbase

Kristelig Folkeparti støtter regjeringens forslag om at Ørland skal bli hovedbase for de nye kampflyene.– Mye taler for Ørland, men vi trenger kort reaksjonstid i nord. KrF vil derfor se kritisk på lokalisering, antall kampfly og øvelsesvirksomheten som skal skje fra den framskutte basen i Nord-Norge, sier forsvarspolitisk talsmann Dagfinn Høybråten.

Han deler regjeringens oppfatning om at luftkontroll- og varsling skal samles i Sørreisa.

KrF ønsker å styrke hæren og synes det er bra at alle distriktene i Heimevernet opprettholdes.

– Men vi vil vurdere nærmere om en innsatsstyrke på 3.000 soldater er nok, sier Høybråten. Han vil også forsikre seg om at forutsetningene for pris og levering er solide.

Regjeringens langtidsplan for Forsvaret i perioden 2013-2016 dekker alle sider av virksomheten, men mest oppmerksomhet var det rundt finansiering, kostnader og leveringsplan for F-35-flyene.

Det nye er at det legges opp til en innfasing som er spredd over langt flere år enn tidligere anslått.

– Vi snakker om et generasjonsløft, akkurat som kjøpet av F-16 var i sin tid. Kampflyvåpenet er avgjørende for hele Forsvaret., og vil kreve en betydelig styrking av forsvarsbudsjettene i mange år framover. Men ved å spre leveransene over flere år, jevnes belastningen ut tilsvarende, sier forsvarsministeren.

Ikke fastpris
Norge har ikke fått fastpris på flyene, og Stortinget skal fatte årlige vedtak om hver flybestilling, den første allerede høsten 2012.

De opprinnelige planene gikk ut på at de fire øvingsflyene skulle leveres i 2016, mens hovedbestillingen skulle effektueres i perioden 2018-2021. Denne konsentrasjonen ville krevd ni milliarder ekstra på statsbudsjettet årlig.

Når skisserer Barth Eide et opplegg som innebærer at de to første treningsflyene leveres til opplæringsbruk i USA i 2015, de neste to i 2016 og hovedleveransene til Norge i perioden 2017-2023, i ytterste fall 2024. Dette passerer med produksjonskurven til Lockheed Martin, siden hovedbestillingen til det amerikanske forsvaret stadig utsettes.

Et slikt opplegg vil spre kostnadene over langt flere år, med en topp på vel fire milliarder ekstra rundt 2018-2019. Ved utløp av langtidsperioden i 2016 vil forsvarsbudsjettet ligger tre milliarder kroner over 2012-budsjettet.

I hele anskaffelsesperioden er det snakk om en økning av forsvarsrammen med 22-28 milliarder kroner.

Dette tilsvarer i underkant av halve anskaffelsessummen, men den andre halvparten er tenkt dekket inn gjennom Forsvarets normale investeringsbudsjett. I anskaffelsesperioden blir trykket på budsjettene også mindre ved at ekstrabevilgningene til krigføringen i Afghanistan blir sterkt redusert etter 2014.

Høy terskel
– Vi vil sikre at Norge også i framtiden skal kunne gripe raskt inn ved hendelser over de store land- og havområder Norge rår over. F-35 er viktig for å hevde norsk suverenitet og vil skape en krigsforebyggende terskel. F-16 ble et bedre og bedre system etter hvert, det vil også skje med F-35, sier Barth Eide.

Anskaffelsen av de 52 flyene er satt til 60 milliarder 2012-kroner, det samme beløpet som ble stipulert i 2008, kun oppjustert for prisstigning og valutasvingninger.

Regjeringen bekrefter valget av Ørland som hovedbase for F-35, men supplerer med et mindre, framskutt baseanlegg på Evenes i Nordland. Her vil det permanent være stasjonert et lite antall fly, hvor mange vil ikke Barth Eide si noe om.

Dette betyr at all militær flyvirksomhet i Bodø vil bli avviklet i løpet av en tiårsperiode. Barth Eide skjønner at dette ikke er noen festdag i Bodø, men påpeker at Bodø-alternativet som enebase ville ha blitt 3,1 milliarder kroner dyrere enn Ørland.

Over og ut
– Jeg trodde først det ville bli Bodø, men det alternativet falt tidlig ut. Nå er jeg overbevist om at Ørland er best og billigst, sier forsvarsministeren.

Ellers i langtidsplanen går regjeringen inn for å beholde en HV-styrke på 45.000, hvorav 3.000 utgjør innsatsstyrken. Alle 11 HV-distrikter opprettholdes.

– Vi tar et stort HV videre, men vil gi det en klarere rolleforståelse, sier Barth Eide.

Når det gjelder hæren, blir 2. bataljon i Troms videreført, med hovedsakelig vernepliktig personell. Dermed blir indre Troms og Østerdalen hærens kjerneområder også i neste fireårsperiode.

– Vi har i dag et forsvar i balanse. Det har ikke vært vanlig, sier forsvarsministeren. Men utfordringene ligger i å skaffe kompetent personell til å betjene alt det nye utstyret. Dessuten er cyberkrig, og forsvar i det digitale rom, en økende utfordring.

Forsvarssjef Harald Sunde er godt fornøyd med langtidsplanen, særlig det at regjeringen har puttet mer penger i potten. Han mener regjeringen har fulgt hans råd, og Forsvaret blir klart bedre med denne planen.