Kutter penger til snøskredforskning

Hittil denne vinteren har sju mennesker omkommet i snøskred i Norge. I fjor vinter mistet 13 mennesker livet. Likevel kutter myndighetene bevilgningen til forskning på snøskred.

Antall omkomne i snøskred i Norge har økt de siste årene sammenlignet med perioden mellom 2001 og 2009, da mellom to og fire mennesker mistet livet i snøskred per år.

Til tross for dette har myndighetene bestemt seg for å kutte 15 prosent i bevilgningene til snøskredforskning, skriver Teknisk Ukeblad.

I år får Norges geotekniske institutt (NGI) 3,0 millioner kroner til slik forskning, mot 3,5 millioner årlig de siste fem årene. Instituttet søkte opprinnelig om å få økt årets pott til 4,5 millioner kroner ettersom prisstigning har ført til at pengene har blitt stadig mindre verdt mens behovet for forskning har økt.

NGI fikk allerede i 1972 ansvaret for å drive snøskredforskningen i Norge og lager også snøskredvarslene.

– Det er viktig å opprettholde forskningen på snøskred for å kunne gi bedre varsler, sier informasjonssjef Kjell Hauge i NGI.

NGI får budsjettmidlene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som selv har fått et kutt over statsbudsjettet på 15 prosent og har fordelt dette prosentvis likt mellom de forskjellige forskningsområdene. (©NTB)