Utsetter uavhengig kontroll

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete er fortsatt ikke trygg på at ordningen er moden nok og vil vente til nyttår.

Det er andre gang ministeren utsetter den uavhengige kontrollordningen som har som målsetning å gi folk bedre sikkerhet for at byggeprosjektene deres er nøye kontrollert og levert uten feil.

- Jeg ønsker mer tid og dialog med næringen for å få på plass gode rammer for den uavhengige kontrollen, sa Liv Signe Navarsete under Byggedagene.

Tidligere har hun varslet at reglene om gjennomføring av uavhengig kontroll ville bli satt i gang 1. juli - selv om den obligatoriske sentrale godkjenningen av foretakene ikke kommer på plass som planlagt.

­- Byggefeil koster samfunnet og innbyggerne flere milliarder kroner hvert år. Det siste året har departementet lagt mye arbeid i å tilpasse kontrollregelverket slik at det skal bli enklere for både kommunene og foretakene. Men, jeg er likevel urolig for at tilpasningene har kommet litt i det seneste laget for foretak som ønsker å gå med fullt trøkk inn i kontrollvirksomhet 1. juli, sa Navarsete.

Hun har også merket uro i deler av næringen.

- Tilbakemeldinger fra den sentrale godkjenningsordningen i Gjøvik gjør meg heller ikke trygg på at det vil være nok kontrollforetak på plass i alle deler av landet innen 1. juli i år, sa Navarsete og la til at ingen er tjent med at det blir lagt prestisje i å sette i verk en så stor ordning dersom den ikke er moden nok.

- I dialog med næringen er jeg også åpen for å se nærmere på ytterligere tilpasninger og forenklinger. Jeg håper at vi kan sette i verk en trygg ordning ved årsskiftet, sa hun.

Navarsete ga også noen små hint om hva som venter i stortingsmeldingene om bygningspolitikken og boligpolitikken som kommer i vår.

- Jeg kan ikke gå i detalj, men kan likevel gi noen tanker om fremtiden. Meldingen er basert på innspill fra hele næringen, og den vil blant annet dreie seg om å redusere energibruk og klimgassutslipp. Vi må satse på økt produktivitet og bli flinkere på innovasjon og utvikling, og vi må utnytte at mange mennesker har høy utdanning og høy kompetanse, både teoretisk og praktisk, sa Navarsete.

Hun sa også at hun ville følge opp tanken om å etablere Bygg21 i stortingsmeldingen. Målet med med Bygg21 er å videreutvikle den høye byggkompetansen som finnes i Norge og tilpasse den til utfordringene som vil komme i tiden fremover.

- Jeg ønsker at Bygg21 skal legge til rette for en bedre dialog mellom alle deler av næringen og myndigetene. Målet er at vi etter en tid skal komme med det vi kan kalle nasjonale strategier for byggrelatert FoU og innovasjon, utdanning og kompetanseutvikling, sa Navarsete.

Les hele Navarsetes tale her