Kortere behandlingstid for småkraftverk

Samtidig behandling av småkraftverk i samme område og strengere krav til konsesjonssøkerne skal korte ned behandlingstiden og legget til rette for en bedre vurdering av den samlede miljøbelastningen.

- NVE har behandlet svært mange småkraftsaker de siste årene. Nå legger vi inn enda et gir for å behandle flest mulig konsesjonssøknader innen 2017, slik at småkraftverkene kan bygges i tide til å få elsertifikater, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud

Søknader om konsesjon for småkraftverk vil i større grad enn i dag bli behandlet gruppevis etter beliggenhet. Det betyr at kraftverk i for eksempel samme kommune, nettområde, fjordområde eller samme vassdrag, behandles samtidig. Dette vil gi større forutsigbarhet og sette lokale nettselskap i stand til å planlegge nødvendige kapasitetsutvidelser i nettet. NVE og høringspartene vil også i større grad enn i dag kunne vurdere miljøbelastningen fra flere kraftverk i samme område.

NVE vil sette krav til søknadene for å unngå forsinkelser i konsesjonsbehandlingen.

- Søknadene må være av god kvalitet, og det vil bli satt tidsfrister for fremdrift. Vi forventer at tiltakshaverne fremmer godt gjennomarbeidede og realistiske prosjekter. Prosjekter i områder uten nettilgang og samfunnsøkonomisk ulønnsomme prosjekter, vil enten bli nedprioritert eller avslått. Det samme gjelder prosjekter som åpenbart er i konflikt med retningslinjene som OED har gitt for behandling av småkraftverk. Slike søknader vil kunne bli avslått med kortfattede begrunnelser, understreker Sanderud.

NVE har i dag godt over 600 søknader om småkraftverk til behandling. Etter NVEs vurdering må et småkraftverk ha fått konsesjon senest i løpet av 2017 for at det skal stå ferdig senest i løpet av 2020, som er et av kravene for å være med i elsertifikatordningen.

Last ned de nye retningslinjene fra NVEs nettsider om små kraftverk