- Ta frem prosjektene fra skuffen

Byutviklingsbyråd i Oslo, Bård Folke Fredriksen, oppfordrer boligutbyggerne til å hente frem prosjektene som ble lagt brakk under finanskrisen.

- Næringen må selv ta initiativ til eiendomsutvikling. Vi har en reserve av opparbeidede ferdigregulerte tomter, så når etterspørselen er så stor som nå, er det viktig at boligutbyggerne henter frem prosjektene som ble lagt på is under finanskrisen, sa Bård Folke Fredriksen (H).

Han var en av de første foredragsholderne under Byggedagene på Oslo Plaza onsdag. I innlegget ”Slik vil vi utvikle Oslo” snakket byråden  blant annet om hvordan de har gått fra båstenkning til helhetlige løsninger.

- Det er en veldig spennende periode å være bytviklingsbyråd i Oslo. Den veksten vi ser i byen vår gir mange muligheter, men også noen store utfordringer, sa Bård Folke Fredriksen, og pekte på at folketallet i Oslo kan stige til 800.000 i løpet av de neste 20 årene.

- Folketallsveksten er den aller største utfordringen. Utvikling i Groruddalen blir sentralt for å håndtere denne veksten, men ikke den eneste muligheten. Vi må tenke helhetlig sammen utbyggerne, og også være opptatt av det som skjer i nabokommunene våre med tanke på infrastruktur, sa Folke Fredriksen.

Han trakk også fram bydelene Ensjø og Filipstad som eksempler på hvordan kan transformere tidligere industri- og næringsområder og frigjøre areal til sårt tiltrengte boliger.

- På Ensjø er en bydel i ferd med å forvandle seg fra en bilby til en boligby. Her har både utbyggerne, grunneierne og kommunen hatt et meget godt samarbeid som vi nå er i ferd med å se resultatet av. Området, med sin bynære beliggenhet, egner seg bedre til boligområde enn næringsområde.

- Vi må fortette der det er gode infrastrukturmuligheter. Det er å tenke helhetlig, fremtidsrettet og bærekraftig. Både Bjørvika, Filipstad og Ensjø er planlagt med tett utnyttelse rundt kollektivknutepunktene. Dette er en miljøvennlig og bærekraftig utvikling, sa Folke Fredriksen.

Han var også opptatt av å få frem at fortetting ikke nødvendigvis betyr dårlig kvalitet.

- Tetthet betyr også nærhet til skoler, butikker, barnehager, t-banestasjoner og resten av byen. Med en byutviklingsstrategi, lik den vi har hatt på Ensjø, tar vi også hensyn til miljøet.

- Men til dere i byggenæringen: Dere har også et ansvar for å tenke helhet og byutvikling i prosjektene, blant annet gjennom utforming av gode uteområder, slik at vi får den kvaliteten vi ønsker i fortettede områder, sa Folke Fredriksen.