Sykefraværet på laveste nivå siden 2004

Sykefraværet falt fra 7 prosent i fjerde kvartal 2010 til 6,5 prosent i fjerde kvartal i fjor. Det er det laveste nivået siden 2004, viser tall fra Nav.

– Vi må tilbake til 2004 for å finne tilsvarende lav sykefraværsprosent. Og ser man bare på det legemeldte fraværet, er dette det laveste nivået siden vi startet med sykefraværsstatistikken i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Det legemeldte sykefraværet falt i samme periode fra 6 prosent til 5,4 prosent. Det egenmeldte sykefraværet er uendret og ligger på omtrent 1 prosent.

– Vi har sett en jevn og kraftig nedgang i sykefraværet siden 2009. Tallene for siste kvartal i fjor viser at vi har det laveste sykefraværet på sju år. Det er veldig gledelig, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Graderte sykmeldinger
Hun mener at regjeringens tiltak nå bærer frukter. Andel graderte sykmeldinger øker stadig, og ligger nå på 23 prosent. Økningen er noe større for kvinner enn for menn. Andelen langtidssykefravær øker også, mens det er nedgang i korttidssykefravær. Åtte av ti sykefraværstilfeller har en varighet på under åtte uker.

Særlig nedgang i fraværet har det vært blant menn i bygg- og anleggsbransjen. Tallene viser også at nedgangen i legemeldt sykefravær har vært størst i privat sektor, og lavest i statlig og fylkeskommunal forvaltning.

Kvinner
Utfordringen fremover blir å få redusert fraværet blant kvinner og i offentlig sektor.

– Sykefraværet er mye høyere blant kvinner enn menn, og mye høyere i offentlig sektor. Vi må ha særlig oppmerksomhet rundt hvordan vi kan følge bedre opp kvinner i omsorgsyrker for å få ned fraværet, sier Bjurstrøm.