Hvilken arbeidsminister?

Av og til lurer jeg på vettet og forstanden til statsråder og til de medarbeiderne de omgir seg med. Akademikerne og mange med dem mener at regjeringen må legge til rette for at søreuropere kan jobbe i Norge, men arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (A) er i følge Aftenposten ikke enig i det.

Deler av norsk arbeidsliv skriker etter arbeidskraft. Men det er ikke statens oppgave å forsyne norske bedrifter med søreuropeere på jobbjakt, mener arbeidsministeren.

Jeg vet ikke om statsråden forstår det problemet store deler av norsk næringsliv nå står overfor, ikke minst når det gjelder den skrikende mangelen på ingeniører. Dette problemet er så akutt at det i verste fall kan føre til at vitale deler av Norge stanser opp.

Vi mener at regjeringen må sette seg sammen for å se nærmere på hva som foregår. Skal vi virkelig få gjort noe med problemet må en rekke departement engasjere seg. Dagens utdannelsessystem har store svakheter som må rettes opp om skolen skal gi elever og studenter den kompetansen de trenger i et moderne samfunn.

Men for all del – sett ikke ned et utvalg.

Ved å samle en del av de organisasjonene, utdannelsesinstitusjonene og menneskene som vet hvor skoen trykker, kan man stake ut en kurs som kan føre oss ut av uføret. Små tiltak kan gi store resultater.

For vår egen del er vi opptatt at byggenæringen kan samle seg slik at også denne næringen får frem hva behovet er og hvilke tiltak man vil prioritere.

Vi har bruk for mange hender og mange kloke hoder i dette landet om vi skal makte å få gjennomført alle planer. Bare staten selv har en rekke store prosjekter. Før Byggedagen åpnet holdt Forsvarsbygg et frokostseminar om det nye kampflyprosjektet. Dette prosjektet alene vil koste mange milliarder kroner. Det trengs mange arkitekter, ingeniører og fagfolk av alle slag for å løse oppgaven.

Nå står tilsvarende oppgaver i kø. Men hvem skal gjøre jobben spør vi?

Dersom dette ikke er et spørsmål arbeidsministeren er opptatt av kan vi først som sist få en ny statsråd.

Vi trenger arbeidskraft i Norge – og vi trenger ikke minst kvalifisert arbeidskraft. Tusenvis at godt utdannede mennesker står i dag uten jobb i Sør-Europa. Lager vi et opplegg for disse kan mange få en ny og bedre tilværelse i Norge – og vi trenger dem NÅ.

Regjeringen sitter med verktøykassa. Bruk den, sier vi.