- Mer økologikunnskap viktig i kraftprosjekt

Olje- og energiminister Ola Borten Moe åpnet nylig nytt forskningsutstyr som skal gi mer kunnskap om hvordan økologien påvirkes av store kraftprosjekter.

Med støtte fra Forskningsrådet har FME CEDREN investert i avansert utstyr for forskning på elveløp og fugler. Olje- og energiminister Ola Borten Moe åpnet vannrenna og fugleradarbilen 16. mars.

– Kunnskap om økologien er viktig når vi skal bestemme plasseringen av vindturbiner og kraftlinjer. Vi vil se mange vindkraftprosjekter og det skal bygges mye strømnett fremover. Utbyggingen skal skje på en skånsom måte, og da trenger vi informasjon om hvordan utbyggingen påvirker blant annet fuglelivet, sa Borten Moe i forbindelse med innvielsen av en ny vannrenne for forskning på vannkraft og en ny mobil fugleradar for forskning på vindparker.

Til Forskningsrådet sine nettsider understreket statsråden understreket behovet for mer forskning på de miljømessige virkningene av fornybar energi.

– Når vi bygger ut vindkraft og småkraftverk får vi mer uregulerbar kraft inn i systemet. Da øker behovet for hyppigere svingninger i vannføringen i elver og vannkraftverk. Med økt kunnskap om virkningene av dette kan vi muliggjøre både bedre miljømessige løsninger, og mer kraftproduksjon enn uten denne kunnskapen.

Det er FME CEDREN, som ledes av SINTEF, NINA og NTNU, har takket være rundt 10 millioner kroner fra Forskningsrådet kunnet bygge utstyret.

Den nye vannrenna som er bygd i Vassdragslaboratoriet i Trondheim, vil gjøre det mulig å finne løsninger for mer variabel vannføring og kraftproduksjon i elver. Her kan forskerne studere strømning, erosjon og sedimenttransport under nøyaktige betingelser.

Den mobile fugleradaren skal ifølge Forskningsrådet kartlegge fuglebevegelser døgnet og året rundt i alle slags vær- og lysforhold.