Eiken slutter i Skanska

Anders Danielsson har blitt utnevnt til administrerende direktør i Skanska Norge. Han tar over etter Petter Eiken.

Anders Danielsson tiltrer sin nye stilling 2. april i år. Han har vært i Skanska i 21 år, og har de siste tre og et halvt årene vært administrerende direktør i Skanska Sverige.

Lang erfaring
- Anders har lang erfaring fra å lede store organisasjoner, og kan vise til særdeles gode resultater i forhold til å utvikle lønnsomme virksomheter. Han har gode verdier, en solid evne til å forbedre prosesser og er flink til å utvikle talenter. Dette gjør at jeg er trygg på at han har det som skal til for å fullføre den nødvendige snuoperasjonen i den norske virksomheten, samt lede selskapet videre inn i fremtiden, uttaler Claes Larsson, konserndirektør i Skanska AB og styreleder i Skanska Norge.

Ny VD for Skanska Sverige blir Pierre Olofsson.

Sitter frem til 2. april
Petter Eiken blir sittende som leder i Skanska Norge frem til 2. april. Han vil bistå sin etterfølger frem til 30. september, men da forlater han selskapet etter en lang og innholdsrik karriere. I tillegg til å lede Skanska Norge i to perioder (2001-2004 og 2009-2012) var han en del av konsernledelsen i Skanska AB i fem år.

- Petter har hatt en sentral rolle i utviklingen av Skanskas virksomhet i Norge. Under hans ledelse har Skanska tatt posisjonen som bransjeledende innen sikkerhet og forretningsetikk. De årene han satt i konsernledelsen bidro han sterkt til å utvikle samspillet mellom de nordiske forretningsenhetene. Jeg vil benytte anledningen til å takke for innsatsen og ønsker han lykke til videre, sier Claes Larsson.

11 år som leder
Petter Eiken har sittet 11 år som toppleder i Skanska-systemet. Fra 2001 til 2004 kom han inn som leder av Skanska i Norge. Dette skjedde like etter oppkjøpet av Selmer. Har ledet selskapet frem til 2004. Da gikk han over i en stilling i toppledelsen i Skanska-konsernet i Sverige. Han kom tilbake til Norge og overtok sjefsstillingen igjen i 2009.

Blir det vemodig å forlate Skanska etter alle disse årene?

– Både ja og nei. Jeg vil forlate mange dyktige kolleger som jeg er blitt godt kjent med. Dette blir vanskelig å ta med videre. På den andre siden har jeg sittet som leder i selskapet i 11 år. Det er nesten ingen andre som har sittet så lenge på toppen, sier Eiken til Byggeindustrien. Han mener det er viktig å kunne glede seg over det som er utrettet.

– Om jeg ser tilbake så er posisjonen til Skanska i dag betydelig sterkene enn i 2000. Jeg er stolt av Skanska og ikke minst at vi er et selskap som viser samfunnsansvar, legger han til.

Krevende
Den siste perioden har vært økonomisk krevende for Skanska Norge. 2011 ende i et underskudd på 143 millioner koner før skatt.

– Både jeg og kollegene i Skanska AB visste at vi gikk inn problemfylt tid i Norge da jeg kom tilbake i 2009. Alle grep som er foretatt er gjort i full forståelse med konsernledelsen. Vi har hatt en ryddig prosess, og gjennomført mange viktig grep. Men det er klart det er krevende å ikke levere det vi burde gjøre, utdyper Eiken.

Blir i byggenæringen
Han forteller at årsaken til at han nå velger å forlate Skanska på mange måter er et livsvalg. Før Skanska var han flere år i Veidekke.

– Nå har jeg vært mange i år Skanska, og det skal bli spennende å se hvor ferden går videre. Jeg skal sitte i stillingen frem til. 2 april, og deretter skal jeg bistå Danielsson å komme plass i Skanska i Norge. Deretter vil jeg tenke gjennom hva jeg skal gjøre fremover, sier han. Det var Eiken som i sin tid ansatte Danielsson i toppstillingen i Sverige.

Eiken vil ikke kommentere konkrete stillinger han kunne ønske seg å vurdere, men at han kommer til å forsette i byggenæringen.

– Det er mange spennende muligheter i markedet, sier Eiken.