Den alvorligste skredulykken på 26 år

Skredet som kostet fem skiturister livet i Kåfjord i Troms, er det verste siden Vassdal-ulykken i 1986.

Fakta om snøskred som har kostet liv

Så langt i vintersesongen 2011/2012 har sju personer mistet livet i snøskred i Norge:

* 18. februar: To skigåere, Kvaløya i Troms.

* 19. mars: Fem skiturister, Kåfjord i Troms.

Dødsofre i snøskred tidligere vintre:

* 2010/2011: 13 døde.

* 2009/2010: 9 døde.

* 2008/2009: 4 døde.

* 2007/2008: 3 døde.

* 2006/2007: 3 døde.

* 2005/2006: 2 døde.

* 2004/2005: 3 døde.

* 2003/2004: 4 døde.

* 2002/2003: 2 døde.

* 2001/2002: 4 døde.

* 2000/2001: 9 døde.

* Totalt i årene 1972 – 2011 er det omkommet 203 personer i snøskred i Norge. Det gir et gjennomsnitt på 5,2 døde per år.

(Kilde: Norge Geotekniske Institutt, NTB) (©NTB)

De overlevende var mandag kveld på vei til Tromsø hvor de skulle få tilbud om profesjonell hjelp ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Der skulle de også bli møtt av en medarbeider fra den sveitsiske ambassaden i Stockholm. Skituristene bodde på en båt i Kåfjord, men ble innlosjert i Tromsø natt til tirsdag.

Fortsatt vet ikke politiet hva som kan ha utløst det voldsomme skredet i Djupvik i Nord-Troms.

– Vi har prioritert den livreddende innsatsen fram til nå, men skal bruke tiden framover på å kartlegge hva som er årsaken til skredet, og hvorfor omfanget ble så alvorlig som det ble, sier stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt til NTB.

Politiet planlegger å bruke tirsdagen på samtaler med de overlevende.

Ingen lokal guide

Reisefølget var på tolv personer: To franske guider og ti sveitsiske turister. De skal ha vært på omkring 1.000 meters høyde da snøen raste ut fra fjellsiden. Gruppen gikk på ski, og trolig var de offpistekjørere. Det er foreløpig usikkert om turistene var på toppen av fjellet og kjørte nedover langs fjellsiden, eller om de befant seg nede i dalbunnen da snømassene løsnet.

Operasjonsleder Tor-Einar Eilertsen i Troms politidistrikt fortalte til NTB at personene som ikke ble tatt av raset, startet kameratredning. I mellomtiden ble hjelpemannskaper fraktet ut til stedet med helikopter fordi området ligger vanskelig til, ifølge Tor Indrevoll, som er operativ leder i Troms Røde Kors Hjelpekorps.

Vassdal-ulykken

Det var fint vær i Olderdalen mandag, men stabssjef Pettersen sier at det likevel var farlig å oppholde seg i området.

– Det er klart at når det er et bratt terreng og bratte hellinger, er det fare for å utløse skred. Snømassene er ustabile, sier han og legger til at det var en markert skredfare i området.

Skredulykken er den verste i Norge på 26 år.

– Dette er den alvorligste enkeltulykken siden Vassdal-ulykken i 1986 som krevde 16 liv, sier nestleder ved avdeling for naturskade i Norges Geotekniske Institutt (NGI), Frode Sandersen.

Avdelingsleder Anders Solheim i NGI sier til NTB at det i gjennomsnitt i Norge har omkommet fire-fem personer i året i snøskred de siste ti årene.

– Denne vinteren har det kun vært to skred, men denne forferdelige ulykken gjør at antall omkomne så langt i år er over gjennomsnittet for de siste årene, sier han.

Én overlevende

Ved 19.30-tiden ble redningsaksjonen avsluttet. Da var alle de seks savnede funnet – kun én av dem i live.

Den overlevende, en sveitser, ble brakt til UNN i Tromsø. Han hadde moderate skader, og tilstanden var stabil, opplyste sykehuset mandag ettermiddag. Omtrent samtidig ble det lokalisert fire peilere i snøen.

– De var utstyrt med skredsøkeutstyr, sa politiinspektør Astrid Nilsen i Troms politidistrikt til NTB. Men da var det allerede for sent. De omkomne ble funnet dypt inne i raset.

– De døde ble funnet relativt raskt, men på store snødyp, sier Mads Gilbert som er avdelingsleder for akuttmedisinsk avdeling på UNN til NRK.

Den siste personen som ble gravd ut, lå på seks meters dyp.

«Det livsfarlige fjellet»

Politiet fikk melding om skredet, som gikk ved et fjell som heter Sorbmegaisa, klokken 14.30 mandag. Sorbmegaisa er samisk, og oversatt til norsk betyr navnet «Det livsfarlige fjellet», skriver Nordlys.

Både Norsk Folkehjelp, Røde Kors Hjelpekorps, luftambulanser, Forsvaret og Norske Redningshunder ble satt inn i søket etter de seks savnede. Til sammen var 30-40 redningsmannskaper på stedet.

Ifølge politiets innsatsleder var skredet nesten en kilometer bredt. (©NTB)