Mener gruveplaner er godt nok utredet

Norsk Bergindustri stiller seg undrende til krav om ytterligere utredning av ny rutilgruve i Engebøfjellet i Naustdal.

Klima- og forurensningsdirektoratet og Direktoratet for naturvernforvaltning presenterte begge 19. mars 2012 sitt syn på Nordic Minings søknad om å få etablere rutilgruve i Engebøfjellet i Naustdal.

KLIFs vurdering er at ytterligere kunnskap trengs, særlig på strømningsforhold, og at denne skal hentes inn over et år. DN mener også at det kreves mer informasjon.

- Søknaden er imidlertid etter min oppfatning allerede meget grundig utredet, og det finnes grenser for mye ekstra utredning gir, uttaler generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

Forslaget fra bedriften omfatter deponering av restmaterialer i fjorden. Gammelsæter uttaler at dette deponiet framstår som trygt: - Søknaden omfatter planer om at overvåkning skal legges til grunn som ved ev. avvik vil medføre umiddelbar stans i deponeringen. Forholdene i fjorden ligger til rette for en stabil og god deponering. Når strømningsforhold vurderes som for lite utredet er det allikevel bra at en heller enn å anbefale nei ber om ny kunnskap. Rutilressursen i Engebø er sannsynligvis verdt å vente på, mener generalsekretæren. For bedrifter og for bransjen er dette allikevel et alvorlig signal som tyder på beslutningsvegring hos myndighetene.

- Norsk Bergindustri ønsker at man i det enkelte tilfelle finner mest bærekraftig løsning for deponi. Pr. i dag er det umulig å ta ut mineralske råstoffer uten å sitte igjen med restmineraler som må deponeres. Med Norges topografi gir fjordlandskapet unike muligheter til sikker deponering i sjø. Bransjen jobber med å dokumentere at slik deponering er i tråd med Best praksis. Den strenge miljølovgivningen i Norge har vært med på å sikre høye miljøstandarder i bergindustrien i Norge, sier Gammelsæter.

- Den nye kunnskapen som de ekstra utredningene vil frambringe vil være nyttig – men at dette trekker ut i tid er krevende for de som skal forsvare fortsatt satsing overfor sine investorer. Vi skal huske på at denne konsekvensutredningen allerede er meget grundig og bred, understreker Gammelsæter.

Norsk Bergindustri er en forening for bedrifter som leter etter, utvinner, forvalter eller foredler mineralske ressurser i Norge, eller bedrifter som på annet vis har særlig tilknytning til bergindustrien. Norsk Bergindustri ble dannet i 2008. Norsk Bergindustri har sterkt fokus på bergindustriens rammebetingelser. Mineralloven ble implementert 1. januar 2010, etter at bransjen hadde etterspurt den i 25 år. Denne inneholder viktige grep for å gjøre bransjen seriøs, herunder krav om kompetanse og opprydding. Norsk Bergindustri var raskt på banen og ivret for at loven burde følges opp av en mineralstrategi – at mineralske ressurser bør forvaltes mer bevisst enn hva som er tilfellet i dag. Denne har nå næringsministeren lovet i løpet av våren 2012.

Samtidig ligger det viktige saker til vurdering. Nordic Minings søknad om etablering av rutilgruve på Engebø er en prøvesteinssak som sammenfaller i tid med at regjeringens mineralstrategi skal presenteres. Denne sakens skjebne følges med argusøyne av bergindustrien og av potensielle investorer - vil regjeringens intensjoner om økt aktivitet i bergindustrien følges opp av konkret handling? Gammelsæter uttaler at Nordic Mining har vært et aktivt og engasjert medlem hos Norsk Bergindustri siden foreningen ble dannet. De stiller kompetanse og ressurser til rådighet for våre fagkomiteer og bidrar aktivt i krevende diskusjoner om bransjens framtid.

Gammelsæter er opptatt av om den utsettelsen KLIFs og DNs anbefaling innebærer vil medføre en utsettelse av regjeringens mineralstrategi. Det haster å få på plass en helhetlig forvaltning av mineralske råstoffer i Norge. En slik strategi er mye bredere enn deponering i sjø. Ikke minst ønsker bransjen økt bevissthet om mineralske råstoffer hos lokale og regionale myndigheter. Det haster også å se på hvordan en kan sikre relevant kompetanse for bergindustri i Norge.