Finansdepartementet advarer mot tidlig pensjon

Finansdepartementet mener at det ikke vil lønne seg for folk flest å ta ut tidlig pensjon. De advarer mot eksperter som hevder noe annet.

Finansdepartementet vil mandag presentere en ny beregning av lønnsomheten av å ta ut tidlig alderspensjon fra folketrygden, skriver Dagbladet. Den konkluderer med at det ikke vil lønne seg for de fleste nordmenn.

– Det har ved flere anledninger blitt hevdet at det alltid er lønnsomt å ta ut pensjon tidlig. Vi mener disse rådene er misvisende, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva.

Departementet mener tidlig pensjon kun vil lønne seg for folk med lav lønn og som forventer kort levetid. Årsaken er blant annet at du får mer igjen for å spare i folketrygden enn i bank, når det tas hensyn til skatt, hevder Schjerva.

Andre kilder avisen har snakket med, mener bildet er mer komplisert og at dette må vurderes individuelt. Daglig leder i pengedoktoren, Agnes Bergo, mener dessuten at departementet overser at folk kan synes tidlig pensjon er psykologisk lønnsomt selv om det ikke er økonomisk lønnsomt: å disponere pengene selv kan ha stor verdi for mange, sier hun.