Kraftutbygging betyr dobbel sikkerhet

I den siste tiden har vi lagt ut en rekke nye saker både om nye vannkraft-prosjekter og utbygging av strømnettet både i Byggeindustrien og på bygg.no. På mange måter kan vi si at vi står overfor en ny æra. Det var på tide, mener vi.

Den siste meldingen vi la ut på bygg.no gjelder Statkraft som har besluttet å bygge Kjensvatn kraftverk i Hemnes i Nordland. LNS er ett av selskapene som allerede har sikret seg kontrakter.

Prosjektet har en investeringsramme på NOK 360 millioner. Byggeperioden er planlagt å ta om lag to år med oppstart i midten av mai.

-Kjensvatn kraftverk er et godt eksempel på et opprustnings- og utvidelsesprosjekt. Ved hjelp av nye tuneller og tilførsel av nytt vann er det mulig å hente ut mer fornybar kraft på en bærekraftig og god måte, uten store inngrep i naturen, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Etter vårt syn vil en rekke kraftselskap kunne øke produksjonen vesentlig ved at man utnytter ny teknologi og ved å ruste opp eksisterende vannkraftverk. Dette må etter vårt syn være den beste og mest rasjonelle måten å skaffe fornybar energi på.

I en tid med stadig tøffere klima med villere, varmere og våtere vær mener vi at kraftsektoren kan bidra til å øke sikkerheten for folk og land. Ved å styre vannkraftmagasinene optimalt, kan vi sørge for at magasinene tar unna store mengder vann som ellers kunne ha skapt flom og ødeleggelser.

Dette så vi et godt eksempel av på Nordmøre nylig. I følge Tidens Krav bidro nedtappede kraftmagasiner i Gråsjø og Follsjø i Trollheimen til at flommen i Surna ikke ble kritisk da regnet høljet ned samtidig som store mengder snø smeltet.

I løpet av to dager registrerte Statkraft at vannstranden i Gråsjø steg med fem meter da det kom mer enn 50 millimeter regn. Hvert eneste sekund strømmet det 180 kubikkmeter vann ned i magasinet. I tidligere år har man opplevd at mer enn 500 kubikkmeter vann i sekundet ble ført ned i elva Surna. Da blir det problemer. Dette viser hvor viktig det er med magasiner som kan ta vårflommen.

Lykken var at Gråsjø var tømt i og med rehabilitering som skulle starte 1. mars. Follsjødammen var tappet ned til 37 prosent fyllingsgrad.

For å hindre at flommen i elva ble for stor ble også Trollheim kraftverk stanset for en periode.

Dette sikkerhetsaspektet er etter vårt syn alt for lite påaktet. I en periode med tøffere klima kan kraftutbygging være en god sikring.

Kraftutbygging gir oss leveringssikkerhet når det gjelder elektrisk kraft, men det gir også sikkerhet på andre måter.