Olympiske helter med god gli

I 1988 tok Vetle Vinje og Lars Bjønness OL-sølv sammen i roing. Lørdag var de to treningskompisene konkurrenter i Birken-sporet som representanter for Bjønness Bygg.

Gjennom hele toppidrettskarrieren var de stort sett på samme lag. Men lørdag kjempet de mot hverandre i sporet.

- Det er klart det blir litt intern konkurranse når vi først kommer oss ut i Birken-løypa som individuelle utøvere. Selv om jeg er fornøyd med egen tid, kom jeg dessverre til kort i forhold til Lars i dag, smiler Vetle Vinje som fylte 50 år for tre dager siden.

- Det var et par motbakker jeg kjente litt på det at jeg hadde bikket 50. Det er jo et slit, og man kjemper hele tiden med hva hodet vil og kroppen klarer, gliser Vinje som likevel hadde god grunn til å smile etter Birkenrennet. Han gikk i mål på solide 3 timer og 17 minutter - langt under merketida i klassen 50 til 55 år.

Også ro-, ski- og treningskompanjongen Lars Bjønness var fornøyd med egen innsats. Og det med rette. Han passerte mållinjen på tiden 2.58,54. Det var ny personlig Birken-rekord for 49-åringen.

- Jeg hadde optimale ski. Det var vel kanskje noen få som hadde litt bedre gli enn meg, men jeg hadde ikke et eneste glipptak underveis, sier Lars Bjønness.

- Mine ski var også gode, selv om jeg nok hadde noen flere glipptak enn Lars, legger Vinje til.

Sammen med Rolf Thorsen og Alf Hansen var Bjønnes og Vinje på laget som sikret Norge OL-sølv i roing i Souel i 1988. Som lagkompiser har de også VM-sølv fra 1987 på ro-cv’en. De tror bakgrunnen som toppidrettsutøvere gir dem noen fordeler i et renn som Birken.

- Vi kjenner nok kroppene våre og grensene for hva vi tåler noe bedre enn en del andre. Dessuten føler jeg at vi flyter litt på det grunnlaget vi har lagt oppgjennom. Vi trener ikke på langt nær så mye som veldig mange av de andre som går Birken. Det blir stort sett en tur i uka, sier Lars Bjønness.

Treningsturene - enten det er på ski, på sykkel eller på vannet - tar de stort sett sammen.

- Det sosiale aspektet ved treningen er viktig. Når vi legger ut på skitur blir det noe annet enn det vi gjør her på Birken. Selv om vi gjerne tar turer på 65 kilometer, så blir det mye mer lystbetont med flere innlagte matpauser, sier de to.

Vetle Vinje er i dag geofysiker og jobber i oljeindustrien i firmaet CGG Veritas. I 2000 ble han kåret til årets geofysiker i Norge. Lars Bjønness driver i dag en marinavirksomhet, og jobber også delvis i broren Nils Jørgens entreprenørfirma Bjønness Bygg.

Bjønness Bygg-løperne stilte opp i Birkebeinerrennet i Norcem, Weber/Leca og Byggeindustriens regi.