Polarskipet Maud kan fraktes til Norge

En canadisk ankenemnd avgjorde fredag at Roald Amundsens polarskute Maud skal få eksporttillatelse så den kan fraktes fra Canada til Norge.

– Dette er fantastiske nyheter for oss, og nå kan vi legge planer og forberede den store utfordringen det er å endelig bringe Maud hjem, sier båtbergingsprosjektets leder Jan Wanggard.

Planen videre er å jobbe for å forberede en hevingsoperasjon i 2013. Deretter skal Maud fraktes til Vollen i Asker, der den skal konserveres og plasseres i et museum som skal bygges.

Tåler transporten

Prosjektlederen føler seg trygg på at båten vil tåle transporten fra Canada.

– Det er en av konklusjonene vi kom til før vi søkte. Vi er så sikre som vi kan være på at vi kan løfte båten opp uten at den blir ytterligere ødelagt, sier Wanggard til NTB.

Skipet, som Amundsen fikk bygget i 1917, har ligget på den canadiske havbunnen i over 80 år. I desember sa canadiske myndigheter nei til at skipet kunne bringes hjem til Norge. Vedtaket ble anket. Torsdag ble det holdt en høring i saken, og fredag kveld norsk tid kom avgjørelsen.

– Det er en veldig lettelse. Vi har jobbet med dette så lenge, sier Jan Wanggard.

Han ser fram til å gå løs på neste etappe med å undersøke området der båten ligger og forberede hevingen.

Turistattraksjon

Vraket ligger i Cambridge Bay i Nordvestpassasjen i Canada, ikke langt fra stranden. Det er delvis synlig og har blitt en turistattraksjon.

Maud ble i 1925 solgt til canadiske Hudson's Bay Company (HBC) som en del av Amundsens konkursbo. Fem år senere sank skipet. I 1990 kjøpte Asker kommune båten for 1 dollar med tanke på å frakte det til Vollen i Asker, men prosjektet rant ut i sanden. I fjor overtok eiendomsselskapet Tandberg Eiendom disposisjonsretten til skuta. (©NTB)