Stadig flere leietakere krever Grønt Bilag

Det er mer lønnsomt å investere i energieffektivisering enn egen virksomhet, mener ekspert. Det er kanskje derfor BAHR sine klienter kun vil leie grønne bygg.

Grønt Bilag til leieavtaler for næringsbygg ble lansert av Huseiernes Landsforbund, Forum for Næringsmeglere og Norsk Eiendom tidligere i år. Målet er å sikre en positiv miljømessig utvikling for leieobjekter, også i leieperioden.

Advokat Stig L. Bech, partner i advokatfirmaet BAHR, var med på å utforme Grønt Bilag.

– De fleste av våre relasjoner på leietagersiden er miljøbevisste og ønsker grønne bygg. Det samme gjelder de som er profesjonelle eiendomsbesittere. De tenker grønt, både fordi det er samfunnsnyttig og fordi det er god økonomi. Alle er på det sporet nå, sier Bech.

Jørgen Festervoll, siviløkonom og partner i Adapt Consulting, mener det er lønnsomt for en bedrift å investere i energieffektivisering.

– I 95 prosent av norske virksomheter finnes det energieffektiviseringstiltak som gir bedre avkastning enn bedriftenes egne prosjekter. På kort sikt vil det være mer lønnsomt å investere i energieffektivisering enn i egen virksomhet, sier Festervoll, og legger til:

– Markedet er i ferd med å våkne. Det er en økende interesse for energieffektivisering. Samtidig er ikke betalingsvilligheten like høy som interessen, men markedet er i bevegelse. Det har vært et økt fokus på energibruk og grønne bygg de siste årene.

Byggets miljømessige standard ved leiestart er normalt beskrevet i leiekontraktens kravspesifikasjon. Grønt Bilag regulerer hvordan man etter leiestart skal videreutvikle og heve standarden i leietiden, dersom begge partene har et ønske om det.

– Man kan se både kynisk og idealistisk på det. Leietagerne ønsker grønne bygg for omdømmets skyld, og de vil profilere seg som virksomheter som stiller krav til lokalene sine. Utleierne vil ha solide og velrenommerte leietagere. Tar man på seg de idealistiske brillene, er det jo uansett bra for miljøet med miljøteknologisk gode bygg, så dette her er jo bare vinn-vinn, avslutter advokat Stig Bech.

Jostein Skree, administrerende direktør i NELFO, understreker viktigheten av å bruke riktig type energi.

– Den billigste energien er den man slipper å bruke, og den mest miljøvennlige energien er den man slipper å produsere, sier han og legger til:

– I eksisterende bygg vil ofte det mest effektive være å installere tekniske styringssystemer som regulerer både varme, kjøling og belysning etter hvordan bygget brukes. Det kan gi store energibesparelser som både er bra for miljøet, og forrenter investeringen på rekordtid, avslutter Skree.