Statkraft bygger Kjensvatn kraftverk

Statkraft har besluttet å bygge Kjensvatn kraftverk i Hemnes i Nordland. LNS er ett av selskapene som allerede har sikret seg kontrakter.

Kraftverket er et opprustnings- og utvidelsesprosjekt i Rana kraftverks reguleringsområde.

Prosjektet vil totalt gi en årlig produksjon på ca. 80 GWh fornybar kraft. Dette inkluderer også en mindre produksjonsøkning i Rana kraftverk. Prosjektet har en investeringsramme på NOK 360 millioner. Byggeperioden er planlagt å ta om lag to år med oppstart i midten av mai.

Investeringsbeslutningen om å bygge Kjensvatn kraftverk føyer seg inn i rekken av flere investeringer i ny kapasitet Statkraft har gjort de siste årene. Investeringene er i hovedsak knyttet til kraftverkene Eiriksdal/Makkoren i Høyanger og Svartisen og Nedre Røssåga i Nordland.

-Kjensvatn kraftverk er et godt eksempel på et opprustnings- og utvidelsesprosjekt. Ved hjelp av nye tuneller og tilførsel av nytt vann er det mulig å hente ut mer fornybar kraft på en bærekraftig og god måte, uten store inngrep i naturen, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Kraftverket skal bygges i fjell i reguleringsområdet med tunelloverføringer av vann blant annet fra Durmålsvatnet. Kraftverket utnytter også vann i forbindelse med overføringer i den eksisterende Bjerka/Plura-reguleringen.

Det er allerede tildelt kontrakter for driving av tuneller og fjellarbeid til Bleikvassli Gruber og Leonhard Nilsen & sønner (LNS), og flere anbud og leveranser vil følge i tiden som kommer. I tilknytning til utbyggingen av kraftverket skal det også bygges kraftlinjer for overføring av kraft til regional- og sentralnettet.

-Vi er svært tilfreds med at leverandører fra den nordlige landsdelen har hevdet seg godt i anbudskonkurransen så langt. Det er helt i tråd med våre ønsker om at våre utbyggingsprosjekter og investeringer også skal komme lokale leverandører til gode, sier regiondirektør Per Are Hellebust i Statkraft Energi AS Region nord.