KOFA bør styrkes, ikke svekkes

Fornyings,- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) foreslår i et høringsnotat en kraftig økning av gebyrene for behandling av saker i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Behandling av klager på ulovlige direkte anskaffelser er i dag gratis, men FAD ønsker nå å innføre et gebyr på kr 1.000. Gebyret for øvrige klager foreslås hevet fra 860 til 8.000 kroner.

- Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) mener denne økningen er svært uheldig, og konsekvensen kan bli at færre næringsdrivende vil velge å klage på det de anser for å være ulovlig anbudspraksis, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i MEF.

- Forslaget kommer som et resultat av en gjennomgang i regi av FAD. Den foreslåtte økningen begrunnes blant annet i en sterk vekst i antall behandlinger som videre har medført lang behandlingstid. Det vises til at store ressurser blir brukt på avvisningssaker, og høyere gebyr ses som et virkemiddel som kan bidra til en avsiling av uegnede klager. Denne logikken halter, og MEF er bekymret for at høyere gebyr særlig vil heve terskelen for de mindre bedriftene til å føre saker inn for nemnda, understreker Johannesen.

- MEF mener at departementets gjennomgang begynner i feil ende. FAD har startet med å se på klagegebyret, mens saksbehandlingsregler og organisering ikke blir vurdert før senere. Siden KOFA ble etablert i 2003 har markedet for offentlige anskaffelser vokst fra 235 mrd til 380 mrd kroner. Lønnskostnadene til KOFAs sekretariat utgjorde i 2011 i overkant av sju millioner kroner, og fremstår i denne sammenheng som små. Ved å påse at offentlige anskaffelser skjer i henhold til gjeldende regler bidrar nemnda til å sikre god offentlig ressursbruk. Til tross for dette har KOFA fra 2009 til 2011 hvert år hatt 42 – 54 prosent underdekning i sitt budsjett, påpeker Johannesen.

- Senere denne måneden vil Stortinget etter all sannsynlighet frata KOFA retten til å ilegge overtredelsesgebyr ved ulovlig direkteanskaffelser. De foreslåtte gebyrendringene kan bety en ytterligere svekkelse av nemnda. I stedet for å redusere KOFAs rolle bør myndighetene sørge for å øke behandlingskapasiteten gjennom forutsigbare økonomiske rammer. Veksten i saksmengde viser at det i aller høyeste grad er behov for å videreføre KOFA som et rimelig lavterskeltilbud, avslutter Trond Johannesen.