Dagsavisen: Neppe ny regjeringskabal denne uken

Snart en uke etter at Audun Lysbakken ble valgt til SV-leder, er den nye regjeringskabalen fortsatt ikke lagt. Endringene kommer neppe denne uken, ifølge Dagsavisen.

SV-leder Audun Lysbakken skal fortsatt være i tenkeboksen. Dermed blir det neppe statsrådsbytter i statsråd fredag, ifølge avisen.

Det er i hovedsak to navn på Lysbakkens blokk som er aktuelle for regjeringen: Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell. Begge er nestledere i SV. Leder i Oppland SV, Hans Olav Lahlum, sier til Dagsavisen at det er vanskelig å se for seg noe annet enn at Solhjell eller Thorkildsen eller begge to skal inn i regjeringen.

– Den enkleste løsningen er om Lysbakken blir parlamentarisk leder og Solhjell inntrer Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Da blir kjønnsbalansen også god blant statsrådene, sier Lahlum.

Han mener Thorkildsen er en god kandidat, men tror spørsmålet er om en statsrådspost vil komme i veien for andre oppgaver hun har.

– Dersom Inga Marte ikke blir statsråd, er det nok ikke fordi hun ikke hadde mulighet, men fordi hun ikke ville. Hun er småbarnsforelder som de andre i den nye ledelsen. I tillegg har hun en svært viktig oppgave som leder for komiteen som skal forberede stortingsvalgprogrammet, sier Lahlum.

I tillegg til disse Solhjell og Thorkildsen er det stortingsrepresentant Heikki Holmås som nevnes hyppigst blant sentrale SV-ere som ny miljøvernminister. Men også andre navn har vært oppe, blant andre Akhtar Chaudhry og Karin Andersen. Ifølge Lahlum har alle tre såpass viktige funksjoner i Stortinget at man kanskje vil ønske å beholde dem der.