Sjeføkonom venter lav rente i flere tiår

Rentenivået i Norge kommer til å ligge svært lavt i flere tiår framover, tror sjeføkonom Jan Andreassen i Terra.

Andreassen tar nå til orde for å gå bort fra inflasjonsmålet og for at myndighetene tar over konjunkturstyringen for å tilpasse det norske samfunnet et varig lavt rentenivå. Han fikk rett i sin forventning om at hovedstyret i Norges Bank skulle sette ned styringsrenta ytterligere onsdag, mens de aller fleste andre analytikere tok feil i sine spådommer om uendret rente.

– Europa kommer til å holde renta lav i flere tiår framover. Da kan ikke Norge gjøre noe annet enn å tilpasse seg dette nivået for å unngå at sterkere kronekurs tar livet av konkurranseutsatte bedrifter, sier Andreassen til NTB.

Rentekuttet onsdag på 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent kom som en overraskelse, medgir sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Han trodde på uendret rente fram til et godt stykke inn i neste år og viste blant annet til lavere arbeidsledighet.

– Men Norges Bank mener utviklingen i norsk økonomi er svakere enn ventet, sier han.

– Rentekuttet i dag var en veldig klok beslutning for å berge utsatte bedrifter, og jeg tror det er liten fare for låneveksten skal ta av og dermed true den finansielle stabiliteten. På lengre sikt må vi omstille oss for å tilpasse oss et lavt rentenivå og varig lav inflasjon, sier Andreassen.

Han mener lønnsveksten må ned mot 3,5 prosent og at regjeringen må holde igjen på pengebruken for å lette presset i norsk økonomi. Andreassen tar også til orde for å politiske vedtak som bremser investeringsveksten i oljesektoren, fordi han mener pengepolitikk og høy kronekurs ikke biter på en sektor som er i meget sterk vekst.

Sentralbanksjef Øystein Olsen deler imidlertid ikke Andreassens syn. Hovedstyrets nye rentebane angir en uendret rente fram til neste sommer. Etter det skal renta oppover og ligge rundt 3,5 prosent ved utgangen av 2015.

– Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenta ned, sa Olsen da han begrunnet beslutningen.