Rallarane samles

Vi skulle gjerne sett at Rallardagene i Narvik hadde fått langt større deltakelse. Men de som ikke kom, kan angre seg. Programmet var meget spennende og lærerikt. Selvsagt var mange av de mest engasjerte fagfolkene i fjellsprengermiljøet samlet, men hvorfor møtte ikke de inviterte ansatte og ingeniørstudentene til selve arrangementet. Arrangementet foregår tross alt på Høgskolen i Narvik.

Der kunne de møte både vegdirektør, jernbanedirektør, ledende politikere og en rekke andre.

Etter en gnistrende kulturell åpning innledet Leif Simonsen fra Høgskolen i Narvik med et flott foredrag om utviklingen av hele Narviksamfunnet og malmeventyret mellom Norge og Sverige. Han ga en utrolig fin historisk (og morsom) fremstilling av det som skulle bli et eventyr i det som i utgangspunktet var ødeland.

Det var en kamp på liv og død. Men det ingeniørene og det rallarene skapte på begynnelsen av 1900-tallet er og blir imponerende. Norge hadde ikke all verdens ingeniører den gangen, men de vi hadde var fremragende. Men ved hjelp av ingeniører og fagfolk fra Sverige, Tyskland og andre europeiske land ble det bygget en rekke installasjoner som fortsatt står der.

Etter vårt syn har vi mye å lære av historien. Og det samarbeidet vi i sin hadde mellom nordmenn og utlendinger har også bidratt til å utvikle kompetansen her i landet. Vi mener at det også i dag vil være en berikelse for det norske samfunn at flere utenlandske ingeniører kommer til Norge for å samarbeide med våre fagfolk med alle de spennende prosjektene som er på gang.

Men ser vi tilbake til det som skjedde ved utbyggingen av Ofotbanen og alt som skulle til for å frem malmen fra Kiruna til Narvik, har vi mye å lære. Ikke minst med evnen til å ta fatt på utfordringer og for å vise gjennomføringsevne. Dagens beslutningstakere har absolutt noe å lære ved å studere historien om utviklingen av Narvik og malmeventyret. Men også dagens utøvere i bygg og anlegg har mye å lære av historien.

Når det gjelder de andre foredragene på Rallardagene, kommer vil tilbake med mye stoff og reportasjer både på bygg.no og i Byggeindustrien.