NBBL: Flere utleieboliger for unge

Etter at Finanstilsynet innførte krav om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp har enda flere unge i etableringsfasen blitt henvist til et rekorddyrt privat leiemarked, mener NBBL.

Flere boligbyggelag står klar til å bygge utleieboliger for ungdom, men da må regelverket for tilskudd gjennom Husbanken endres. Regjeringen er nå samlet for å planlegge budsjettåret 2013. Her bør det legges til rette for langt flere rimelige utleieboliger.

Per i dag utgjør ikke-kommersielle utleieboliger kun fire prosent av det totale antallet boliger. Dette er svært lavt sammenlignet med våre naboland.

- Boligmarkedet skriker etter en profesjonell ikke-kommersiell utleiesektor. Mange boligbyggelag har lenge ønsket å bygge utleieboliger for ungdom, men får ikke tilskudd, sier adm. direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), Thor Eek.

NBBL mener det er feil å begrense tilskuddet til utleieboliger kun for vanskeligstilte. Det må også omfatte et tilbud for ungdom som mer generelt har behov for en leiebolig før en eventuell drøm om kjøp av egen bolig kan bli en realitet. Ifølge Eek kan boligbyggelagene bygge opp et profesjonelt og mer stabilt leiemarked for ordinær ungdom dersom slike boliger kan få tilskudd på linje med kommunale boliger.

- Vi ønsker at det kan bli mulig å bygge rimelige leieboliger som både kan komme vanskeligstilte og ungdom mer generelt til gode. Da kan vi få varierte beboergrupper - noe som igjen skaper et bedre bomiljø enn i rene kommunale prosjekter.

Ja fra Stortinget - stille fra regjeringen

For litt over et år siden gikk en samlet Kommunalkomité inn for å utvide Husbank-tilskuddet til bygging av utleieboliger for ungdom generelt, og ikke bare for de mest vanskeligstilte. I tillegg påpekte de rød-grønne partiene i komitéen at regjeringen burde komme tilbake med en fornyet vurdering av Husbankens lånerammer i forbindelse med revidert budsjett i mai.

-Dette ble aldri fulgt opp av regjeringen. Dette er besynderlig med tanke på at den sittende regjering i Soria Moria 1 gikk inn for et "omfattende program for bygging av flere ikke-kommersielle utleieboliger", sier Eek i NBBL.

Nå mener NBBL-sjefen det er på tide å grave fram igjen disse boligpolitiske ambisjonene.

- Et større innslag av studentboliger og ikke-kommersielle utleieboliger vil utgjøre et positivt bidrag på boligmarkedet, ikke bare når det gjelder å dempe leieprisnivået, men det vil også ha en dempende effekt i forhold til prisutviklingen på boligmarkedet mer generelt, avslutter Thor Eek i NBBL.