Etterlyser sentralt ansvar for klimatilpasning

Arbeidet med klimatilpasning er preget av uklare ansvarsforhold, både lokalt og sentralt, mener forskere.

Norske kommuner er lovpålagt å lage risiko- og sårbarhetsanalyser for virkningen av klimaendringer. De skal også lage beredskapsplaner mot flom og skred. Men mange kommuner føler seg overlatt til seg selv i dette arbeidet, sier seniorforsker Kristina Heilemann i SINTEF byggforsk.

– Det mangler et allment regelverk, og det er uklare ansvarsforhold, både lokalt og sentralt, sier Heilemann.

Kommunenes muligheter til å tilpasse seg ventede klimaendringer var tema for et SINTEF-seminar i Oslo tirsdag.

– Staten må på banen
Forskningsprosjektet NORADAP har tatt for seg klimaarbeidet i åtte norske kommuner.

– Det var store forskjeller i hvordan små landkommuner og store bykommuner kunne prioritere dette arbeidet. Men de var samstemte om en ting: Staten må komme mer på banen, sier Trude Rauken, forsker ved Cicero.

– Kommunene er pålagt ansvaret for klimatilpasning, men opplever at de mangler styringssignaler fra sentralt politisk hold. Mye av arbeidet avhenger av lokale ildsjeler, sier Rauken.

Sårbarhetsanalyser
Heilemann og hennes kolleger har arbeidet med å utvikle verktøy for risiko- og sårbarhetsanalyser til bruk i kommunene. Arbeidet blir nå videreført i et større EU-prosjekt om flombeskyttelse og beredskap.

– Det er selvsagt forskjell på små og store kommuner. Men i vårt arbeid opplever vi ofte at det er vanskelig å finne de ansvarlige for klimatilpasningsarbeidet, på alle nivåer. Det gjelder særlig for kritisk infrastruktur som strøm og telekommunikasjon, der vi har en blanding av offentlige og private aktører, sier hun.

Risikoanalysene må også synliggjøre faren for at flere vitale samfunnsfunksjoner kan bli satt ut av spill samtidig, eller at nøkkelfunksjoner kan lammes. Er det for eksempel risiko for at flom kan føre til at sykehuset eller politistasjonen blir isolert?

Mangler helhetlige planer
Åtte av ti kommuner mener klimaendringer vil få konsekvenser for deres arbeid på sikt. Men et fåtall kommuner har laget en helhetlig strategi for klimatilpasning eller har dedikert personell til arbeidet, viser en spørreundersøkelse Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gjennomført.

Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om klimatilpasning, som etter planen skal legges fram til høsten.